Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

САВЕТИ СТРУЧЊАКА

Чађавост покожице лука је опасно обољења

Чађавост покожице лука изазива гљива Colletotrichym circinans. Ово је значајно обољење сорти лука са белом љуском. С обзиром на то да се у последње време све више гаји лук сребрењак, ова болест постаје све опаснија. Лук са обојеном љуском је отпоран, јер формира катехол и пирокатехалну киселину која делује токсично на гљиву. Обољење се јавља на луковицама пред вађење, а гљива наставља свој развој у складишту. Осетљиви су црни лук и празилук, док је бели лук отпоран.

Главице постају флекаве, смежуравају се и превремено проклијају. Болест се подједнако јавља на арпаџику и на главицама меркантилног лука. Оболели арпаџик не би требало да се користи за производњу главица, јер ће се зараза пренети на њих.

На љусци лука сребрењака прво се појављују тамне, црнозелене или црне пеге. Оне су различите величине, а понекад могу да зхвате и целу главицу. Топло и влажно време у вегетацији омогућује развој гљивице која може заразити луковице и без механичких повреда. Оптимална температура за инфекцију је 23-29 Целзијусових степени.

Чађавост покожице лука је опасно обољење.
У повољним условима гљива може да заврши циклус за неколико дана. После пет до шест дана од остварене инфекције појављују се симптоми на луковицама, а потом се јавља нова генерација конидија које служе за расејавање паразита и нове инфекције.

Задовољавајуће мере заштите лука са белом љуском не постоје, стога је превентивна заштита једини и најбољи лек. Веома је важно да се луковице непосредно пре складиштења добро просуше. У случају опасности од инфекције треба гајити сорте које имају обојену љуску, јер су отпорне на ову болест. Ваља уклањати биљне остатке, примењивати плодоред, и, наравно, сејати сертификовано семе и арпаџик, а лук вадити само по сувом времену.
Слободан Гошић, саветодавац за заштиту биља

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa