Инфо

10. новембар 2022.10. нов 2022.
Спорт у развоју у Шапцу (фото: Ж. М.)

Спорт у развоју у Шапцу (фото: Ж. М.)

БАСКИН: ШАПЧАНИ У ИТАЛИЈИ

Спортско и животно искуство

Играчи баскина из Шапца одмериће снаге у Трсту, са ривалом из постојбине овог јединственог спорта. Ревијални дуел, а пото посматрање полуфинала и финала Лиге Италије. Важно животно искуство за играче баскина из нашег града
Јединствен, специфичан, посебан спорт, једина дисциплина у којој истовремено на терену могу наступати особа са и без инвалидитета, баскин, живи у Шапцу већ неколико година. Чланови напордно раде, напредују, а од петка (11. новембра) ће моћи да одмере снаге и на међународном нивоу, дуелом против екипе из Италије. У Трсту, у држави која је осмислила баскин, спорт базиран на кошарци, домаћин ће у ревијалном мечу угостити екипу Шапца, а потом ће имати прилику овдашњи играчи и тренери да присуствују и такмичарским дуелима завршнице првенства ове државе. Шабачка екипа ће боравити у Трсту од петка до недеље, од 11. до 13. новембра.

Све активности бесплатне
Баскин је само једна од спортских активности које реализује Спортски савез особа са инвалидитетом града Шапца. Свака од њих је потпуно бесплатна.
-Позивам све да се пријаве. Имамо у понуди много видова активности, различитих спортова и што је најважније све, без изуезтка, све активности су бесплатне. Нема ограничења што се тиче година, све је бесплатно и увек смо ту да дамо савет о правој активности у односу на могућности. Активни смо, као Савез, на друштвеним мрежама, доступни на телефон, лично ко жели да се распита у Соколском дому – истиче председник ССОСИ Шабац Роберт Авдић.


Дисциплина за свакога (фото: Ж. М.)


-Очекујем да играмо добро. Интензивно тренирамо, два пута седмично већ неколико месеци, играмо овај спорт већ неколико година. Први пут учествујемо и надам се да ћемо бити добри – рекао је Живан Ристановић из Љубовије који је, како истиче и самостално тренирао у свом месту, а сада не пропушта ниједан од тренинга. Ипак замолио је и за помоћ при путовању из Љубовије, сваког викенда, које је финансијски изнад његових могућнсоти.

Правила баскина није могуће представити у неколико реченица. Терен је кошаркашки, а уз стандардне кошеве, постоје и мањи кошеви са стране где неки од играча такође могу постизати поене. Суштина је да на једном терену у игри могу учесвовати играчи са практично сваким видом инвалидитета, као и они без таквих препрека и једнако доприносити екипи. Сви су део исте екипе, а свака од норми игре искључује било какав неравноправан однос у дуелима играча два тима.

Инклузија на делу (фото: Ж. М.)


-У Италији постоји снажан шампионат у баскину и нема потребе наглашавати колико ће нам свима ово бити значајно искуство. Одлазимо да научимо нешто ново, да од врхунских тренера добијемо усмерења у раду, добре савете и да одиграмо и први меч од када овај спорт постоји у Шапцу. Потрдићемо се да будемо најбољи што можемо, али је суштина у учењу како би стално напредовали – нагласио је тренер Живан Милошевић наглашавајући још један аспект путовања.

-За многе од путника ово ће бити први одлазак ван државе, упознавање новог града, ширење круга пријатеља, искуство значајно са више апсеката, не само спортског.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa