Инфо

10. новембар 2022.10. нов 2022.
Фото: Глас Подриња, центар за превенцију шабачког дома здравља

Фото: Глас Подриња, центар за превенцију шабачког дома здравља

ПОЧЕЛО СА РАДОМ САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА ОДВИКАВАЊЕ ОД ПУШЕЊА У ШАБАЧКОМ ДОМУ ЗДРАВЉА

Оставите цигарете за пет дана

Представљен петодневни план у раду са полазницима, који се састоји од седам корака. Осим едукације, у плану су и мини радионице
У понедељак је почело са радом Саветовалиште за одвикавање од пушења у Дому здравља Др Драга Љочић, које ће бити отворено за нове групе полазника сваке седмице од понедељка до петка, од 18 до 19 часова. Едукација и интерактивна комуникација обавља се у Служби за поливалентну патронажу са Центром за превенцију. Др Ана Настасијевић и др Јасмина Живковић са седам медицинских сестара и техничара биће на располагању онима који су одлучили да се одвикну од штетне навике.

- Наши запослени су прошли едукацију у Дому здравља Нови Сад, захваљујући великој подршци више медицинске сестре Весне Имброњев, координаторки Саветовалишта за одвикавање од пушења, која постиже изванредне резултате. Захваљујемо јој на бесплатној обуци коју је организовала за наше запослене, каже директорка шабачког Дома здравља, др Јасмина Станковић.

Саветовалиште за одвикавање од пушења у Дому здравља Нови Сад (Руменичка 102) постоји од ’84 године. Према информацијама координаторке Саветовалишта, више медицинске сестре, Весне Имброњев, између 200 и 250 полазника годишње прође обуку за одвикавање од пушења. Око 80% њих остави дуван три до шест месеци, а после годину дана 40%.


Координатор шабачког Саветоалишта је Милан Алексић, виши медицински техничар, који је награђен на овогодишњем Конгресу медицинских сестара и здравствених техничара Србије на Златибору.

- С обзиром да смо били у припремама за Саветовалиште за одвикавање од пушења у шабачком Дому здравља, то ме је мотивисало да напишем рад, који је и у вези са обукама које смо имали у Дому здравља Нови Сад. На секцији Опште медицине са медицином рада, мој рад је проглашен за најбољи, што је за мене било неочекивано задовољство.

Алексић је представио петодневни план у раду са полазницима, који се састоји од седам корака. Осим едукације, у плану су и мини радионице.

Фото: Глас Подриња, Милан Алексић, координатор шабачког саветовалишта за одвикавање од пушења


- Најпре ћемо их упознати са саставом и штетношћу дуванског дима, потом ћемо говорити како да се припреме за дан када одлуче да престану да пуше, како треба да се понашају другог и трећег дан када дође до апстиненцијалне кризе и како да је преброде. Позивамо све да дођу, да се дружимо и да им помогнемо да се ослободе навике конзумирања цигарета.

Они који не успеју у првом петодневном кругу, могу да се пријаве наредни пут. Највећи број одустане другог или трећег дана, када почињу апстиненцијални синдроми. Не треба се обесхрабрити, него дати себи другу шансу.

- Полазнике који су завршили обуку позиваћемо телефоном после месец, три, шест и годину дана, да видимо како су и да ли су истрајали.

Саветовалиште ће бити отворено за нове групе полазника сваке седмице од понедељка до петка, од 18 до 19 часова. Едукација и интерактивна комуникација обавља се у Служби за поливалентну патронажу са Центром за превенцију


Постоји и додатна помоћ у виду Nicorette и Tabex таблета, које дају добре резултате. На крају петог дана, лекари ће радити тест на основу кога ће проценити степен зависности и одредити индивидуалну терапију.

- Ми смо ту да им помогнемо, најважнија је њихова воља и жеља, поручује Алексић.
Они који донесу одлуку да престану да пуше, могу да се обрате изабраном лекару, позову Службу за поливалентну патронажу на број телефона (015) 363 659, или дођу лично. Наредна група креће у понедељак. Обука је бесплатна. Срећно!
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa