Инфо

10. новембар 2022.10. нов 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ПРИПРЕМАМО СЕ ЗА ЗИМУ

Агрегати, за сваки случај

Најпродаванији су они од 2,5 киловата. Наравно, постоје ограничења. На њих не могу да се прикључе бојлер, пегла и фен за косу зато што вуку много струје, али може да покрије потрошаче као што је лап топ, расвета и пумпа за грејање, због које многи и купују агрегате
Недавно смо објавили интервју са Драганом Мостићем, дипломираним инжењером електротехнике, о предстојећој зими и евентуалним рестрикцијама. Рекао нам је, између осталог, да не паничимо, него да штедимо струју и да се припремимо. Једна од ставки су агрегати.

Отишли смо у Woby house у Шапцу, где нам је Дејан Шобић, пословођа објекта, рекао да је продаја агрегата појачана у односу на претходну.

- Људи су узнемирени због ситуације. Пошто је неизвесно да ли ће бити искључења електричне енергије, желе да буду спремни.

Kупци су (за сада) људи који имају куће зато што је другачија ситуација од оних који живе у згради. У најбољем случају могу да га користе, уколико не смета комшијама и да га држе на тераси


Видели смо агрегате од један, два и по, три и по и пет киловата. Цене се крећу од између 20 и 80 хиљада, у зависности од капацитета апарата.

- Најпродаванији су они од 2,5 киловата. Наравно, постоје ограничења. На њих не могу да се прикључе бојлер, пегла и фен за косу зато што вуку много струје, али може да покрије потрошаче као што је лап топ, расвета и пумпа за грејање, због које многи и купују агрегате.

Агрегати за рад користе бензин. Не могу да буду у просторији где се борави, због испарења и буке. Производе звук од 95 децибела, попут моторне тестере.

- Предузимљиви људи у свом домаћинству из струјомера извуку жице где прикључе агрегат и имају струју у целој кући. То су они који су већ рачунали да може да се догоде искључења електричне енергије. Имају извод који би напајао кућу ако би дошло до нестанака струје.

Ниједан од поменутих агрегата не подразумева бојлер зато што је јак потрошач, шпорет (две рингле и рерна). Заштићени су сигурносном склопком тако да се угасе чим пређе напон који могу да произведу.

- Потрошња зависи од оптерећења. Агрегат од киловат у максималном опрећењу троши око литру горива на сат. За бушилицу од 500 вати, трошиће пола литре на сат, а ако укључите пумпу за грејање од 50 вати, трошиће за толико мање. У максималном оптерећењу троши литар горива. Агрегат од 2,5 киловата троши можда литру и по.

Агрегати за рад користе бензин. Не могу да буду у просторији где се борави, због испарења и буке. Производе звук од 95 децибела, попут моторне тестере


Шобић нам је рекао да су купци (за сада) људи који имају куће зато што је другачија ситуација од оних који живе у згради. У најбољем случају могу да га користе, уколико не смета комшијама и да га држе на тераси.

Агрегате од 5 киловата купују они који имају сеоска домаћинства. Највише купују агрегате због пумпи за грејање. Кад је у питању грејање на струју, то је неизводљиво, зато што је најмања купатилска грејалица 2 киловата. Што се тиче грејања на грејна тела, а да се користе агрегати, то није исплативо – бучно је, а питање је колико ће те се огрејати.

На питање шта очекује ове зиме, наш саговорни каже: „Увек сам за агрегат, за сваки случај“.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa