Инфо

10. новембар 2022.10. нов 2022.
Фото: Дом здравља Богатић, приватна архива

Фото: Дом здравља Богатић, приватна архива

Директор Дома здравља Богатић др Александар Мартиновић

Добар тимски рад је стуб наше установе

Имамо квалитетну екипу људи, добру међусобну комуникацију, размењујемо искуства, разговором решавамо проблеме. Ако је постојала нека добра страна ковида, онда је то чињеница да смо се сви зближили захваљујући свакодневним изазовима с којима смо се суочавали и заједно их превазилазили
Дом здравља Богатић ће у наредном периоду своју делатност усмерити на превентивне прегледе, будући да је тај сегмент рада у периоду доминације короне трпео. Директор др Александар Мартиновић управо се са том проблематиком суочио по доласку на чело те здравствене установе, али су изазови свакодневне борбе са непознатом болешћу успешно превазиђени добром организацијом и посвећеношћу квалитетног кадра.

Нова опрема за бољу здравствену негу
-У том периоду сам схватио да су радници најбитнији, они су стуб наше установе. Имамо младу екипу лекара, медицинских техничара, сестара, која је била вољна да ради и изван нормативних оквира како бисмо превазишли критичан период. Те 2020. године смо за месец дана дошли у ситуацију да је 50 радника било на боловању због ковида и изборили смо се. У ковиду тренутно имамо 15 активно оболелих пацијената, а пре годину дана у јануару имали смо хиљаду. Драго ми је да је тај период иза нас и да можемо да се посветимо ономе што јесте посао примарне здравствене заштите, а то је превентива и праћење пацијената- истиче директор др Мартиновић.

У протеклом периоду Дом здравља је обновио опрему која ће олакшати дијагностичке процедуре, али и набавио возила за превоз пацијената.

Тим младих, ентузијастичних људи, спремних да се усавршавају и сваког дана посвете максимално свом послу, олакшава руковођење и суочавање са свакодневним изазовима у установи која води рачуна о здрављу око 27 хиљада становника општине Богатић


-У последње две године добили смо офталмолошку опрему, три санитета, мобилни дигитални рендген апарат од Фонда. Целокупан возни парк је обновљен, што доста значи, јер прелазимо огромне километраже, возимо тридесетак пацијента на дијализу у Шабац, три возила у три смене. У протеклом периоду зановили смо апарате у лабораторији на свим позицијама, увели смо лабораторијски информациони систем који убрзава сам процес издавања резултата, побољшана је комуникација између лабораторије и пацијента, лекара и лабораторије, тако да све буде транспарентно и брже. Нови апарати које смо добили су задње генерације и у року од два сата добијамо налазе- истиче он.

У оквиру Дома здравља функционишу службе опште медицине, за лабораторијску и РО дијагностику, специјалистичко- консултативна, педијатријска, гинеколошка, стоматолошка. Пет лекара се тренутно налази на специјализацији, а по завршетку једне у плану је да оформе ОРЛ кабинет. Сеоске амбуланте раде у Клењу, Црној Бари, Дубљу, Глушцима и Бадовинцима, где је отворена и стоматолошка амбуланта.
-Велику помоћ имамо од Општине Богатић која из буџета финансира запошљавање одређеног броја радника. Пре годину дана остали смо без специјалисте психијатрије др Милене Мартиновић и то је велики хендикеп за нашу установу и све пацијенте који су били упућени ка њој. Нажалост, по нормативима, нисмо у могућности да запослимо другу особу на то место, мада постоји потреба за тим- напомиње др Мартиновић.

Специфичност Дома здравља Богатић јесте да је већина пацијената претежно старије популације.

Првентивни прегледи у плану
-Не можемо да поредимо наш дом здравља са неким у урбаној средини, где је већина пацијената радно способно становништво које долази једном у три године, осим ако их не зову на превентивне прегледе. Код нас су пацијенти већином старије доби, долазе једном месечно или једном у два месеца. Мали је број становника, али је тај корективни фактор који се веже за патологију пацијената и њихову старосну структуру код нас велики и велики је обим посла- објашњава.

директор ДЗ богатић, др Александар Мартиновић: Радници су најбитнија карика у нашем систему


Редовно спроводе превентивне прегледе у гинекологији и општој пракси, а у плану су акције у наредном периоду које ће обухватити ултразвучну дијагностику абдомена и дојки.

-Увели смо се у редован и нормалан рад, али ковид је и даље присутан, имамо ковид амбуланту која ради у две смене, ту је и даље лабораторија, рендген. Имамо пацијената са дијабетесом, хипертензијом, гојазност је проблем, а у последње време има доста ноовоткривених малигнитета, будући да превентива није функционисала у пуном капацитету због ковида. Мој став је да је свакој установи веома битна добра лабораторија првенствено, после тога и рендген и ултразвучна дијагностика. Добри апарати и поуздана, проширена палета анализа много олакшавају посао и процедуре се завршавају драстично брже- каже др Мартиновић.

Тим младих, ентузијастичних људи, спремних да се усавршавају и сваког дана посвете максимално свом послу, олакшава руковођење и суочавање са свакодневним изазовима у установи која води рачуна о здрављу око 27 хиљада становника општине Богатић.

-Радници су најбитнија карика у нашем систему. Имамо квалитетну екипу људи, добру међусобну комуникацију, размењујемо искуства, разговором решавамо проблеме. Ако је постојала нека добра страна ковида, онда је то чињеница да смо се сви зближили захваљујући свакодневним изазовима с којима смо се суочавали и заједно их превазилазили. Имали смо ситуације да је више лекара било једно време у ковиду него у општој пракси. То су екстремне околности које не бисмо могли да превазиђемо да нисмо имали добре, квалитетне људе, спремне да одговоре таквим изазовима. Верујем да наш труд препознају и пацијенти о којима бринемо- наглашава директор Дома здравља Богатић.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa