Инфо

10. новембар 2022.10. нов 2022.
Воља јача од можданог удара
СВЕТОЗАР ИСКИЋ НА БИЦИКЛУ САВЛАЂУЈЕ БОЛЕСТ

Воља јача од можданог удара

„После првог борио сам се да направим што више корака. Падао сам и устајао, али се нисам предавао. Пут је 230 километара, али ја сам код Смедерева промашио и путовао 250. Последњих седам, осам километара пред манастир ми је било најтеже. Одлазак је увек неизвестан, а повратак сигурнији“ каже Светозар Искић из Мајура, који је, упркос болести, током последњих месец дана бициклом обишао манастир Тумане и Сланкамен
Када болест удари свом својом снагом и поред све медицинске неге, исход некада највише зависи од снаге воље и вере у боље сутра. Светозар Искић из Мајура пре четири године је доживео мождани удар након ког је био као биљка, везан за кревет и потпуно зависан од туђе помоћи. Није могао да хода, нити да говори, а изгледи за опоравак нису били велики. Након дуге борбе, много истинских падова и устајања, током последњих месец дана Светозар је бициклом отишао до манастира Тумане и до Сланкамена и назад.

Говори нормално, али и даље тешко хода, док му је десна рука тек делимично функционална. Ипак, нада се да ће следеће године својим двоточкашем и до Италије.

Много тога сам у животу прошао. Верујем да је мојој болести допринело и бављење боксом, али и несређен кафански живот у младости. Нисам био добар према себи. Сада сам доста смиренији, није ме лако изнервирати


-Када сам доживео мождани удар потпуно сам се укочио и нисам могао да говорим. Срећом, супруга је била код куће и позвала је хитну помоћ. Смештен сам у шабачку болницу где сам провео 21 дан и захвалан сам свима који су током тог времена бринули о мени. После Шапца отишао сам у болницу у Сланкамен, где сам провео 70 дана. Тамо су се такође сви лепо опходили према мени и успео сам и да станем на ноге, а после првог борио сам се да направим што више корака. Падао сам и устајао, али се нисам предавао. Тражио сам од супруге да ми донесе италијански речник, па сам тако вежбао говор, а то ме је и одмарало, присећа се Светозар најтежих дана болести.



Борба није престала ни када се вратио кући. Није могао да се попне уз степенице, али је упорно вежбао и трудио се сваког дана да хода све дуже. Пре око годину дана решио је да седне на бицикл и покуша да вози.

-Пао сам у канал. Прво сам погледао да ли ме је неко видео и да ли се смеје. Нико се није смејао. Тада сам рекао себи „Устај! Од плакања нема ништа!“. На почетку сам прелазио километар до два, а временом су раздаљине постајале веће, прича Светозара.

Пре око месец дана кренуо је пут манастира Тумане. Путовао је три дана. Преноћио је у Раковици код једног човека који му је понудио собу када је чуо да тражи смештај и у Новом Градишту. Преспавао је и у самом манастиру, иако није пракса да грађане пуштају на преноћиште. Направили су изузетак када је Светозар у питању, на ургенцију његовог пријатеља свештеника Јове из Коцељеве.

Захвалност Сањи
Супруга Сања Марковић Искић прати га кроз живот већ 22 године. Њој је највише захвалан за свој опоравак, а потом и сину.
-Била је дете када се удала за мене. Она 20 година, а ја „дрипац“ од 35. Из моје куће је завршавала правни факултет. Она је велика жена и захвалан сам јој за све. Брину за мене када кренем, али ја сам већ умро и сада сам поново жив. Може човек и у купатилу да погине. Уздам се у себе и у Бога и верујем да ће све добро бити, закључује Светозар.


-Пут је 230 километара, али ја сам код Смедерева промашио и путовао 250. Последњих седам, осам километара пред манастир ми је било најтеже. Дошао сам до манастира пред вече, већ је била затворена капија, али су изашли и позвали ме да уђем унутра. Дали су ми да вечерам и собу у којој ћу да преспавам. Када сам се вратио моја болесна нога је ишла сама. Можда је то и до дуге вожње бицикла, не знам, али верујем у Бога и верујем да ми је у многим ситуацијама помогао. Верујем да ће ми помоћи и да се још боље опоравим, наводи Светозар.

Када се одморио од путовања у Тумане, решио је да посети Сланкамен и болницу у којој су му помогли да се опорави. Каже да је тај пут био много лакши, не само због дужине.

Фото: Глас Подриња


-До Сланкамена има 70 километара, али ми је било лакше и због тога што знам пут. Када се враћам осећам се још јачим. Одлазак је увек неизвестан, а повратак сигурнији, каже Светозар.
Помогло му је и то што се у младости бавио боксом. Спортски дух га није напустио и тера га напред. Жеља му је да бициклом оде у Италију и стигне до швајцарске границе, али да се пре тога још опорави и додатно поврати функције руке.

-Много тога сам у животу прошао. Верујем да је мојој болести допринело и бављење боксом, али и несређен кафански живот у младости. Нисам био добар према себи. Сада сам доста смиренији, није ме лако изнервирати, каже Светозар.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa