Инфо

17. новембар 2022.17. нов 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ЛЕКАРСКА СЛАВА ОБЕЛЕЖЕНА У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ ШАБАЦ

На хуманом путу Козме и Дамјана

Свети Врачи су се у шабачкој Болници први пут славили 1993. године. Домаћин овогодишње славе је прим. др Љиљана Станимировић, председница Српског лекарског друштва - подружнице Шабац и ово је 10. пут да СЛД буде домаћин славе
Свети бесребрењаци Козма и Дамјан, у народу познатији као Свети Врачи, еснафска су слава лекара. Овај празник обележен је и у Општој болници “Др Лаза К. Лазревић”. Литургија је служена у болничкој капели у присуству владике шабачког Јеротеја, након чега је уследило резање славског колача. По освештавању колача владика је одржао и пригодну беседу.

Свети Врачи су се у шабачкој Болници први пут славили 1993. године. Домаћин овогодишње славе је прим. др Љиљана Станимировић, председница Српског лекарског друштва - подружнице Шабац и ово је 10. пут да СЛД буде домаћин славе.

-Свети Козма и Дамјан су живели у трећем веку и лечили су болесне. Господ их је благословио речима “Бадава добисте, бадава и делите”. На икони они држе кутије са лековима и кашичицу која на свом крају има крст, што говори да све што лекари раде раде са промисли божјом. Сваки човек који свој посао ради успешно, није све научио у школи, него је потребно и нешто што добија из других димензија. Лекари на овој слави желе да окупе људе који су добре воље, наше госте и пре свега, наше прве сараднике, медицинске сестре и техничаре који увек са нама деле оно што смо ми као лекари дужни да пружимо својим пацијентима, рекла је прим. др Љиљана Станимировић.

Директор Опште болнице др Слободан Поповић навео је да лекари морају да следе хумани и исцеитељски пут близанаца Козме и Дамјана.

Фото: Глас Подриња


-Народ их је звао “Бесребрњаци”, зато што су се давали, а нису тражили. Велика захвалност лекарима који су у претходном периоду изнели терет пандемије и, такође, поднели велики жртву. Показали су одговорност и положили испит у претходном периоду. Настављамо тако и трудићемо се да и у овом постпандемијском времену останемо оно што јесмо, рекао је др Поповић.

Слави је присуствовао и градоначелник Шапца Александар Пајић који је лекарима честитао славу професије.

-Ваш посао је да радите на очувању и заштити здравља и живота наших грађана. Зато ћемо се трудити да вам побољшамо услове у којима радите и олакшамо свакодневно суочавање са тешкоћама. Наш здравствени систем кренуће путем убрзаног развоја, јер ће Град Шабац уз помоћ своје државе добити нову болницу, која ће одговарати европским здравственим стандардима. Ви и ваша професија увек ћете имати нашу подршку, јер сте ви чувари нашег здравља, рекао је градоначелник Пајић.
Слави у Болници су присуствовали и гости из установа са којима постоји блиска сарадња.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa