Инфо

17. новембар 2022.17. нов 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Изуми и иновације Љубише Ћирића

Деценије научног прегалаштва

„Проналазачи имају порив да константно стварају и та жеља за иновацијама никада не нестаје. Без обзира на године, околности увек имамо потребу да радимо на изумима“, каже Љубиша Ћирић
„Проналазачи имају порив да константно стварају и та жеља за иновацијама никада не нестаје. Без обзира на године, околности увек имамо потребу да радимо на изумима“, каже Љубиша Ћирић.

Више од пола века Љубиша Ћирић посветио је иновацијама, изумима, којима како и сам каже жели да остави траг у времену и допринесе решењу актуелних проблема са којима се појединици, али и свет суочавају. „Идеја је богатство човека, најскупља роба, почетак и крај свих технологија“, тврди Љубиша. А идеја свакако има на претек, те су 52 добиле и финално обличје у виду патената. Од платформе за чишћење минских поља, мини хидроцентрале за домаћинство, коморе за пречишћавање отпадних вода до система за одводњавање, део су богатог опуса изума насталих током година и деценија преданог рада.

-Проналазачи имају порив да константно стварају и та жеља за иновацијама никада не нестаје. Без обзира на године, околности увек имамо потребу да радимо на изумима. Сва моја истраживања сам сублимирао у домену грађевинарства, аграра и екологије. Желим да допринесем бољим условима живота- истиче и напомиње да је проблем енергије са којим се свет суочава одавно наслутио, те је значајна део својих истраживања усмерио у том правцу.

-Желим да јавност препозна значај иновација и проблема са којим се суочавамо. Уколико бих морао да издвојим неки од изума то би била мини хидроцентрала од 4кw, ревизибилна, јер морамо имати алтернативне изворе енергије.

Верује да је свет упркос добрим идејама, напретку технологије постао место где је екологија скрајнута, те да је неопходно да се озбиљније научници, проналазачи и иноватори укључе у решавање постојећих проблема.

-Пре 40 година креирао сам филтер за фабрички димњак, али изум није имплементиран. Завршио је у Сави, а наслови у штампи су гласили: „Проналазач бацио богатство у воду“. Планирам да се поново посветим том раду, јер је аерозагађење свеприсутна тема. Трудим се да стварам, јер као што сам поменуо, то је константан порив.

Љубиша Ћирић планира да у свом родном месту Малом Бошњаку надомак Владимираца створи еко село, јер како каже, увек је тежио повратку у свој крај.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa