Инфо

17. новембар 2022.17. нов 2022.
Сећања не бледе
Пријем у амбасади Француске поводом Дана примирја у Првом светском рату

Сећања не бледе

Свечаном пријему у амбасади Француске поводом Дана примирја у Првом светском рату присуствовао аутор књиге „Срби на Корзици“, Зоран Радовановић
Поводом 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату, у амбасади Републике Француске у Београду организован је свечани пријем којем је присуствовао аутор књиге „Срби на Корзици“, Зоран Радовановић.

Сусрет са дипломатским представником Француске Његовом екселенцијом Пјером Кошаром наставак је плодоносне сарадње и сада већ пријатељства између садашњег амбасадора у Србији и дреновачког учитеља, заљубљеника у историју и аутора поменуте тетралогије.

Како Радовановић наводи идеја за књиге је потекла у жељи да се сачува сећање на страдање српског народа у Великом рату, али и укаже на српско-француско пријатељство које траје и данас.
Током пријема у амбасади било је речи о представљању Зорана Радовановића као аутора на наредном октобарском 66. Међународном сајму књига у Београду на којем ће Француска бити домаћин 2023. године.



-Идеја се зачедила са стручним сарадницима Амбасаде Француске да као писац заједничке српско-француске активно учествујем на 66. Међународном сајму књига у Београду. Наиме, било је речи о евентуалном сајамском представљању две сродне књиге “Срби на Корзици” српског издања (националног РТС Издаваштва и новосадског “Прометеја”) за српско говорно подручје, као и коауторско француско издање готово истоветне књиге са француским историчарима и нашим преводиоцем др Тањом Милосављевић назива “Les Serbes en Corse” француског издавача “Scudo” са Корзике у Француској, приређено за француско говорно подручје. Надам се да ћемо сарадњу наставити и у годинама које су пред нама. – истиче Радовановић и напомиње да Француска чува сећање на прошлост и негује вековна пријатељства.

-Књиге спаја заједничка историја и духовна борба за опстанак српског народа. Водиља ми је била жеља да укажем на све оно што смо доживели као народ и успели да пребродимо уз подршку пријатеља. Поносан сам на француски народ који не заборавља и дивим им се на јасновидости и далековидости.
Пријему су присуствовале бројне званице међу којима је био и Станислас Пјере директор Француског института у Србији са седиштем у Београду.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa