Инфо

17. новембар 2022.17. нов 2022.
Професорке из Молдавије посетиле Академију струковних студија у Шапцу
У оквиру пројекта мобилности у области високог образовања

Професорке из Молдавије посетиле Академију струковних студија у Шапцу

Посета је реализована посредством конкурса Еrasmus КА 171. Одсек за пољопривредно -пословне студије и туризам пројекат је добио у 2020. години. Циљ су заједнички истраживачки подухвати и сарадња на наставничко- студентском нивоу
На конкурсу за Erasmus КА 171 Одсек за пољопривредно- пословне студије и туризам Академије струковних студија добио је мобилност са три партнерске земље: Босном и Херцеговином, Јерменијом и Молдавијом. Мобилности са БиХ су реализоване, као и долазна мобилност из Јерменије, док је одлазна је у припреми. Пет професорки из Молдавије, трећег партнера у пројекту, боравило је у Шапцу прошле седмице, од понедељка до петка.

Сарадња институција
Пројекат у области високог образовања подржава физичку и комбиновану мобилност студената и запослених на високошколским установама.

-Сами смо тражили партнере и гледали смо да има неких сличности, да будемо интересантни једни другима за узајамну сарадњу. Реч је о Педагошком универзитету „Ion Creangã” из главног града Молдавије Кишињева, коме је прошлог лета припојено још неколико факултета, имају информатику, билогију, географију, туризам и педагогију, тако да имамо заиста неколико заједничких поља где можемо да имамо добру сарадњу. Велика нам је жеља да пробамо да укључимо и студентску мобилност- навела је Нада Бузаџић Николајевић, професорка енглеског на Одсеку за пољопривредно- пословне студије и туризам и додала да је циљ повезивање институција кроз различите облике сарадње.
Организована је радионица на Одсеку за технолошко- пословне и медицинске студије, презентација студената о туристичким регијама Србије, посетиле су установе културе у Шапцу, као и Нови Сад. Представиле су студентима своју културу и универзитет, као и могућности за наставак студирања.

Учење о себи и другима
-Циљ пројекта је сарадња и продужетак сарадње између институција, размена искустава и примера добре праксе у настави. Суштина је у томе да учимо једни од других. Постоје могућности за српске ученике и наставнике да се пријаве за стипендије, посебно за мастер, као и за размене. Волели бисмо да позовемо студенте са Академије на међународну размену. Било би лепо да их дође што више, јер кроз овакве интеракције учимо много о себи и другим културама- рекла је Lilia Petriciuc, шеф Канцеларије за међународну сарадњу на Државном педагошком универзитету „Ion Creangã”.

Како је навела, посебно су је одушевиле установе културе у Шапцу, као и људи које је упознала.

-После четири дана боравка ми смо се једноставно заљубиле у вашу земљу. Одушевљене смо љубазношћу и пријатељски настројеним људима. Дубоко ценимо ту срдачност и предусретљивост у свим ситуацијама. Посетиле смо Библиотеку и Музеј и друга лепа места у граду. Фасциниране смо оним што смо видели и чули у тим установама, импресионирала нас је професионалност људи који тамо раде и вештине, таленат и кохерентност у излагању приликом представљања њиховог рада. И ми смо имале прилику да представимо нашу културу и ослониле смо се много више на оно што нам је заједничко, а мање на наше разлике. Кроз историју смо искусили сличне потешкоће, ту смо да охрабримо једни друге да останемо снажни и идемо даље- подвукла је Petriciuc.

Одсек за пољопривредно- пословне студије и туризам пројекат је добио конкурсом у 2020. години, али су због епидемиолошких услова путовања одлагана. Циљ су заједнички истраживачки подухвати и сарадња на наставничко- студентском нивоу. Професори са шабачке Академије би требало да путују у Молдавију на пролеће.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa