Инфо

17. новембар 2022.17. нов 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ПРВИ САСТАНАК ПАРТНЕРСКОГ ФОРУМА

Почела израда Плана развоја града 2023. – 2030.

Градоначелник Шапца Александар Пајић је истакао да радне групе, које је основала Скупштина града и које се баве кључним областима, раде већ дужи временски период. “Ради се на кровном документу и студиозно смо приступили томе. Тежња нам је да укључимо што већи број чинилаца како бисмо разговарали о што већем броју тема и добили закључке и мониторинг тога на најбољи начин
Први консултативни састанак Партнерског форума у оквиру израде Плана развоја града Шапца за период 2023. - 2030. одржан је у понедељак у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу. Техничку подршку у изради плана град Шабац ће имати од Сталне конференције градова и општина.

-Стална конференција градова и општина, уз подршку Европске уније, кроз програм Exchange 6 и у сарадњи са Министарством финансија и Републичким секретаријатом за јавне политике, помаже већи број општина у неколико кључних процеса. То су планови развоја и израда средњорочних планова и припрема капиталних планова. Наша идеја је да, кроз нашу подршку, као национална асоцијација локалних власти, помогнемо градове који се се одлучили да у овој години уђу у тај процес, да израде најбоља могућа документа. Тема овог састанка била је и рад на плану развоја града Шапца. Шабац се пријавио као један од градова и са добром пријавом пројекта изабран је у једној већој групи пријављених општина и градова да буде партнер у изради локалног плана. Овде разговарамо, како са људима из радних група које је град формирао, тако и са људима из локалне заједнице о томе у ком правцу треба да иде развој града, рекао је генерални секретар Сталне конференције градова и општина Никола Тарбук.

Градоначелник Шапца Александар Пајић је истакао да радне групе, које је основала Скупштина града и које се баве кључним областима, раде већ дужи временски период.

-Ради се на кровном документу и студиозно смо приступили томе. Тежња нам је да укључимо што већи број чинилаца како бимо разговарали о што већем броју тема и добили закључке и мониторинг тога на најбољи начин. Сигуран сам да је ово прави пут да добијемо развојни план развоја града, где ћемо од 2023. до 2030. године знати тачно шта су нам приоритети и у ком смеру желимо да иде будућност нашег града, рекао је градоначелник Пајић.

Никола Талбук је истакао да се њихова помоћ Шапцу и другим градовима заснива на петнаестогодишњем искуству на сличим пројектима.

-Ми смо ту да подржимо оно што ће град и људи у локалној заједници одабрати за приоритете. Са наше стране, са искуством које имамо, радећи и са другим градовима, али и наразличитим плановима развоја, наша идеја је да, омогућимо свим градовима да направе план развоја који ће бити успешан и у складу са оним што су локални приоритети. Због тога са свим градовима радимо посебно и сваки од наших партнера самостално ради са нама. Процес носе људи из локалне администрације, локално руководство и људи из локалне заједнице. Први састанак је усмерен на то да се локалне заједница упозна са тим процесом. Ми већ активно радимо са радним групама, а сада отварамо дијалог и са локалном заједницом, рекао је Талбук.

Састанку су присуствовали представници привреде, чланови радних група и заинтересовани грађани.
М.М.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa