Инфо

17. новембар 2022.17. нов 2022.
Традиција скоро век дуга
ЛОВАЧКО УДРУЖЕЊЕ „ФАЗАН-ВЛАДИМИРЦИ“

Традиција скоро век дуга

Основано пре скоро сто година. Данас броји око 600 чланова. Газдује територијом површине од 33.000 хектара. Познато у Србији, али и у Европи
Званична ловачка прича почиње у Владимирцима 1924. године. Тада је основано ловачко удружење. Данас, на истеку века трајања, броје око 600 чланова и брину о дивљачи на територији која се простире на 33.000 хектара, од којих је 28.000 хектара ловно. Честа су дестинација ловаца из других крајева Србије, али су све популарнији и међу љубитељима овог спорта из Чешке, Словачке, Немачке и Републике Српске.

Подручје је богато аутохтоним врстама дивљачи: фазанима, зечевима, дивљим паткама, препелицама, дивљим свињама, срнама.

Током целе године раде на изградњи и одржавању ловне инфраструктуре, брину се о дивљачи, боре против криволова. Високо су котирани код надлежног министарства, Ловачког савеза Србије и локалне самоуправе. Већ неколико година за редом добитници су престижног сертификата CompanyWall-а за Поузданост у пословању.

Фото: Глас Подриња, Председник ЛУ „Фазан-Владимирци“, председник Мачванског ловног округа и члан УО Ловачког савеза Србије, Жељко Маринковић


„Фазан-Владимирци“ у цифрама
Дом ловаца у владимирачкој општини налази се у центру варошице. То је објекат од 200 квадрата који обухвата просторију за обраду меса са хладњачом површине 80 квадратних метара.
-У самом Удружењу је запослено три особе, а имамо и два ловочувара- каже за „Глас Подриња“ председник ЛУ „Фазан-Владимирци“, председник Мачванског ловног округа и члан УО Ловачког савеза Србије, Жељко Маринковић и набраја:
-Под нашом управом се налази пет прихватилишта за фазанске пилиће, 40 високих чека, 85 хранилица за срне, 450 хранилица за ситну дивљач, 100 солишта.
Посебан понос представљају три ловачке куће на територији општине, док је четврта у изградњи.

Улагање у ловни туризам, улагање у развој општине
Ловачко удружење „Фазан-Владимирци“, одговорно газдује својим капацитетима. Сваке године се иде корак даље. Улагање у развој ловног туризма виде као директно улагање у развој саме општине.
-Поред наших чланова овде могу да лове и чланови удружења из других општина у Србији. Услов је да имају ловну карту издату од стране министарства, са њом долазе, уплате и лове- објашњава Маринковић.
У Удружењу кажу да им посебна реклама не треба, јер добар глас се далеко чује. Препоруке оних који су већ уживали гостопримство „Фазана“ из Владимираца и имали прилике да лове у овим пределима, доводе им сваке сезоне нове госте и дају већу шансу развоју ове гране туризма.

Фото: Глас Подриња, Престижни сертификат CompanyWall-а за Поузданост у пословању


- Понуду смо обогатили и смештајем. Пре извесног времена у оквиру ловачког Дома урадили смо два апартмана за преноћиште гостију са стране- наводи Маринковић.

Брига о дивљачи, један од приоритета
Подручје је посебно богато високом дивљачи: срнама и дивљим свињама. Да би ловиште сваке сезоне било пуно, неопходна је стална брига о очувању врста.

-Сваки ловац је обавезан да током зиме изнесе одређену количину хране, било зрнасте, било сена, било соли. Такође, у обавези смо и да уносимо дивљач, не само да ловимо. Само ове године смо унели 1.500 фазанића од седам, осам недеља и 1.050 комада од 12 недеља, као и 700 одраслих фазана. Први пут смо обогатили ловиште и јаребицама са 150 јединки. Све је то урађено у складу са годишњим планом газдовања- наводи председник ЛУ „Фазан-Владимирци“.

Борба са криволовом
Криволов је присутан, као и свугде у Србији, али у овом Удружењу наводе да су успели да га смање на најмању могућу меру.

Да би ловиште сваке сезоне било пуно, неопходна је стална брига о очувању врста


-Неодговорних људи увек има, али не и међу нашим члановима. У криволов овде долазе људи из неких других удружења или они који чак нису евидентирани нигде, али поседују оружје. Међутим, захваљујући стручној служби и изузетној сарадњи са Полицијском станицом у Владимирцима случајеви криволова на нашој територији сведени су на минимум, каже Жељко Маринковић.

Ваљало би напоменути, да људи нису једини непријатељи дивљачи. Велики број буде плен предатора (лисица, шакала), нека послужи као храна напуштеним псима, док одређени број настрада и на путевима од саобраћаја.

Лов на предаторе
Сваке зиме ЛУ „Фазан-Владимирици“, организује обавезне изласке на предаторе. Пет ловних секција се смењује из недеље у недељу у лову на лисице, шакале и остале предаторксе врсте.
-У јануару, фебруару, сви ловци су у обавези да једном изађу у лов на предаторе. Секције се смењују на недељном нивоу, али може истовремено учествовати и више њих- каже Маринковић.

Подмладак и дружење
Годишње од 10 до 15 младих ловаца прође приправнички стаж, положи испит и придружи се екипи. Само дружење је важно. „Фазан“ је посебно поносан на годишње окупљање почетком марта, познатије као „Ловачка забава“, када се под једним кровом окупи 700 људи истих страсти и интересовања.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa