Инфо

17. новембар 2022.17. нов 2022.
ФБ страница председника општине Богатић Милана Дамњановића

ФБ страница председника општине Богатић Милана Дамњановића

Представници Општине и удружења потомака положили венце на Споменик сељацима и ратницима Мачве

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, представници општине Богатић, заменик председника Теодор Теодоровић и председник скупштине Синиша Пузић положили су венац на споменик „Сељацима и ратницима Мачве од 1912-1918. године“ у Богатићу.

Дан примирја у Првом светском рату у свету и Србији се обележава у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у француском граду Компјену потписано примирје, чиме је окончан Први светски рат. У Србији је овај дан први пут обележен 2012. године. Као главно обележје празника користи се мотив цвета под називом Наталијина рамонда.

Овај цвет расте на истоку Србије, као и на врху Кајмакчалана, где је српска војска водила жестоке борбе против Бугара. Цвет је назван по краљици Наталији Обреновић, а познат је и као цвет феникс, јер чак и када се осуши, уколико се залије може да оживи, што симболизује васкрсење српске државе након Првог светског рата.

Венце су такође положили представници Удружења потомака ратника 1912-1920, из Богатића, делегација СУБНОРА- а Богатић, као и представници потомака ратника Другог Топличког (Гвозденог) пешадијског пука „Књаз Михајло“.
ФБ страница председника општине Богатић Милана Дамњановића

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa