Инфо

17. новембар 2022.17. нов 2022.
Плаво прскање
Јесења заштита воћака

Плаво прскање

Након завршене бербе воћа, а пре плавог прскања, потребно је урадити санитарно агротехничке мере, као што су: орезивање и укљањање орезаних, оболелих и поломљених грана, уклањање мумуфицираних плодова са стабла, сакупљање опалог и оболелог лишћа и све то изнети из воћњака и спалити. Њиховим уништавањем смањује се инфекциони потенцијал проузроковача болести и бројност штеточина у наредној години
Једна од битних и обавезних мера припрема воћака за наредну вегетацију је и јесење „плаво прскање“, којим се сузбијају узрочници многих болести. Овом мером, воћке се дезинфикују како би наредне сезоне биле квалитетне и здраве, без узрочника болести.

Након завршене бербе воћа, а пре плавог прскања, потребно је урадити санитарно агротехничке мере, као што су: орезивање и укљањање орезаних, оболелих и поломљених грана, уклањање мумуфицираних плодова са стабла, сакупљање опалог и оболелог лишћа и све то изнети из воћњака и спалити. Њиховим уништавањем смањује се инфекциони потенцијал проузроковача болести и бројност штеточина у наредној години.

Време и начин третирања
По стандардним препорукама, прскање се изводи када отпадне већи део лишћа (око 50-60% ), како би квалитетно опрскали гранчице, гране, стабло . Третирање треба обавити по лепом времену, без ветра, када је температура изнад 8°C. Стабла морају бити добро наквашена, односно „воћке је потребно окупати“, да течност може да доспе у сваку раницу и да склизне до кореновог врата. Да би се то постигло, обично се препоручује утрошак од 400 литара течности по метру висине стабла, односно 1.200 лит/ха за стабла висине 3 метра.


Плаво прскање (бакарним препаратима) у периоду од почетка опадања лишћа до кретања вегетације у пролеће, представља полазну, основну и веома значајну меру у заштити од болести, приноса и обезбеђења дуговечности воћака. Изостављање јесењег и зимског третирања бакарним средствима знатно отежава заштиту током вегетације


Када су оптимални услови за наведене инфекције, јесење плаво прскање коштичавог воћа треба обавити у два наврата. Први третман на почетку опадања лишћа, када је опало 30-40%, а други када је опало 70-80%, како би депозит фунгицида доспео на ране које настају приликом опадања листова. Ове ране представљају улазна места за инфекције патогенима. Уколико се одужи период опадања лишћа, а време је влажно и температуре су изнад 0°C, прскање треба поновити, када опадне већи део лишћа, нарочито ако у засадима има смолоточине.

Избор препарата и концетрације
Могу се користити сви бакарни препарати: бордовска чорба, бакароксихлорид, бакархидроксид, бакар оксид, бакар сулфат, бакар хидроксид + калцијум хлорид. Постоје различите препоруке што се тиче концентрације и дозе примене, али је битно да се третирањем бакарним препаратима покрију гранчице, гране и стабла воћака у целом периоду када је могућа инфекција патогенима. Применити концентрацију и количину која стоји у упутству за одређени препарат.

Закључак
Плаво прскање (бакарним препаратима) у периоду од почетка опадања лишћа до кретања вегетације у пролеће, представља полазну, основну и веома значајну меру у заштити од болести, приноса и обезбеђења дуговечности воћака. Изостављање јесењег и зимског третирања бакарним средствима знатно отежава заштиту током вегетације.
Слободан Гошић, саветодавац за заштиту биља

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa