Инфо

17. новембар 2022.17. нов 2022.
Кључан елемент за исхрану
Калцијум и његов значај за биљни свет

Кључан елемент за исхрану

Земљишта у Шабачкој регији су оскудна са калцијумом, њега морамо уносити по препоруци
Калцијум је укључен у два основна подручја примене ђубрива: исхрани биљака и корекцији киселости земљиног раствора. Ништа мање није важан његов утицај на стабилност структуре земљишта. Обицно није лимитирајући храњиви факторали у земљишту, његов може се рећи главни значај је одржавање ацидобазне равнотеже у земљишту.

Калцијум учествује у изградњи ћелијског зида биљака и од његове оптималне вредности зависи квалитет плодова, теже се усваја од макроелемената (Н,К,П).

Његова улога у очувању физичке стабилности агрегата земљишта као и значај одржавања дубрих услова за микробиолошке активности у земљишту.У добро снабдевеним земљиштима калцијумом бржа је разградња органске мтерије, већи је водни капацитет, проценат хумуса,мекше је земљиште лакше се оре. Коренов систем развијенији, биљке здравије и боље развијен надземни део чија лисна маса даје принос.

Земљишта у Шабачкој регији су оскудна са калцијумом, њега морамо уносити по препоруци урађених анализа земљишта. Постоје више калцификатних материјала (млевени камен из Јазовника, сатурациони муљ из шећерана итд..). Морам нагласити да се поштује количина кречних побољшивача, недодавати више од препоручених доза кречног материјала, јер дата количина је одређена на основу PH вредности узорка. На овако екстремним сушним годинама показало се као економски оправдана мелиоративна мера (на вишегодишњем нивоу), бољу искоришћеност макроелемената као и уједначеније приносе. Уношење калцуијума најбоље се показало после стрнина, јер сам процес корекције киселости траје пар месеци у зависности од услова влаге и температуре потребних за ослобађање макроелемената из једињења алумосиликата. Требало би схватити да се земљишта Шапца и околине под хитно морају поправљати како би ефикасније првазишли садашње проблеме на парцелама тј.вратили PH вредност што ближе оптимали. На тај начин производње ће бити економски оправданије и бољих квалитетнијих приноса. Морам признати да су Општинске структуре Укључене у решавању и субвенционисању калцификације. Сматрам да се и пољопривредни произвођачи требају пробудити како би себи олакшали производње, као и смањили инпуте у набавци минералних ђубрива.
Дипл.Инг. Јован Сушић PSSS Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa