Инфо

17. новембар 2022.17. нов 2022.
УСЛОВИ ЗА ДОБРО КЛИЈАЊЕ ПШЕНИЦЕ

Температура, вода, ваздух

Да би процес клијања могао да почне потребно је да су обезбеђени температура, вода и ваздух (кисеоник). Упијајући воду зрно почиње да бубри, убрзо настају хемијске промене у зрну
Познато је да сва жива бића морају имати одређене услове за њихов раст и развој.

Да би процес клијања могао да почне потребно је да су обезбеђени температура, вода и ваздух (кисеоник). Упијајући воду зрно почиње да бубри, убрзо настају хемијске промене у зрну. Под утицајем фермената разлажу се сложена органска једињења нерастворљива у води (скроб, беланчевоне, масти и др), која прелазе у растворљива једињења и служе као храна клици у њеном даљем расту. Клица почиње да расте, прво коренчић клице добија омотач и даље расте, затим расте примарно стабло (пупољак са зачетим листовима) које такође пробија омотач и излази напоље. Пшеница клија на температури 1-2 степена C, али при овој температури клијање тече веома споро. Повећана температура убрзава процес клијања. Оптимална температура је 15-20 степени C и тада семе клија за 2-3 дана. Максимална температура за клијање је 35 степени C. Да би зрно клијало треба да упије воде 40-50% од укупне масе зрна. Зато на брзину клијања утиче и влажност земљишта . Повољна влажност земљишта је 60-90 % од пуног водног капацитета. Пшеница клија са 3-5 коренчића који расту у дубину. Одмах по избијању коренчића, примарно стабло пробија омотач и са клициним листићима расте ка површини земљишта. На површини се безбојни клицини листићи отварају при чему излази први зелени лист. Са појавом првог правог зеленог листа на површини земљишта, почиње фаза ницања. Са ницањем биљке прелазе на аутотрофну исхрану.

Минимална температура за ницање је 4-5 степени C. Ако су средње дневне температуре при сетви у јесен испод 5 степени C (што се дешава при касној сетви ) ницање ће наступити тек у пролеће када се температуре повећају изнад 5 степени C. При повољним условима влажности земљишта и повољној температури ваздуха (15-20 степени C), пшеница ниче за 6-9 дана. Поред температуре и влажности земљишта на брзину ницања значајно утиче и дубина сетве. При дубокој сетви потребно је дуже време да стабаоце пробије дубљи слој земљишта да би изашло на површину. Да би оно пробило 1 цм слоја земљишта потребна је сума средњих дневних температура од 10-12 степени C Укупна сума средњих дневних температура за период сетва-ницање при мањој дубини сетве биће мања док је при већој дубини већа, али се у просеку креће 100-120.
Дип.Инг Дарко Симић PSSS Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa