Инфо

24. новембар 2022.24. нов 2022.
Архива Општине Богатић

Архива Општине Богатић

Матија Миловановић, помоћник председника Општине Богатић

Инвестициони пројекти успешно реализовани

Током реализације инвестиција посебна пажња усмерена је на равномерну заступљеност месних заједница. Реконструкција путева на подручју општине Богатић, као и установа предшколског и школског васпитања, проширење водоводне мреже и наставак топлификације, неки су од значајних пројеката
Помоћник председника Општине Богатић Матија Миловановић истиче да је локална самоуправа у текућој години уложила максималне напоре да оправда и испуни очекивања суграђана. Напомиње да је за инвестиоциона улагања опредељен велики део буџета, те да је већина предвиђених пројеката успешно реализована.

-Трудили смо се да путну и комуналну инфраструктуру додатно унапредимо кроз асфалтирање и шљунчење путева, изградњу тротоара, постављање лед расвете, радове на водоводној мрежи, реконструкцију установа предшколског и школског васпитања, али такође, припремили смо и мноштво неопходне пројектно- техничке документације као основног предуслова за почетак радова на значајним инвестиционим пројектима у будућности. Нисмо заборавили ни на аспект социјалне заштите, побољшање положаја најугроженијих, али ни на ђаке и студенте. Са том праксом наставићемо и у следећој години и тако ћемо дати потребан допринос развоју наше заједнице- подвлачи Миловановић и додаје да је општинском руководству приоритет и „стабилизација буџета и јавних прихода и пословање без присутних проблема, уз враћене дугове из претходног периода и уредно и благовремено отплаћивање раније узетих кредита“.

Равномерна заступљеност месних заједница
Наглашава да је током реализације инвестиција посебна пажња усмерена на равномерну заступљеност месних заједница, уз придржавање начела приоритета у одлучивању.

-Урађена је реконструкција путева на подручју општине Богатић. Асфалтирали смо улицу Живка Миражића у Црној Бари, Светог Саве у Клењу у дужини од 1.400 метара, Мачванску улицу у Белотићу- 800 метара, пут према гробљу у Метковићу, такође у дужини од 800 метара, улицу Андрије Војиновића у Узвећу од 1.400 метара. За ове радове из општинског буџета издвојили смо 20 милиона динара. Подсетио бих и на изградњу тротоара у Месној заједници Бадовинци, леву страну улице Карађорђева у дужини од 1.413 метара, као и реконструкцију паркинг места у истом селу- напомиње помоћник председника Општине Богатић.

За тај пољопривредни крај значајно је редовно шљунчење локалних и некатегорисаних путева на подручју општине спроведено у свим месним заједницама, као и текуће крпљење и поправка асфалтног застора коловоза локалних путева и улица. Списку радова додаје и оне на пресвлачењу спортског полигона у дворишту Основне школе у Богатићу и реконструкцију трибина фудбалског клуба „Млади Борац“ Дубље.

-У оквиру радова на проширењу водоводног система завршена је прва фаза изградње, улица од Мике Витомировића до пута за Дубље, Јањића сокак. Посебну радост за најмлађе представља реконструкција дечијег игралишта у Богатићу у улици Мике Витомировића- истиче он.

Архива Општине Богатић, Путна и комунална инфраструктура је додатно унапређена кроз асфалтирање и шљунчење путева, изградњу тротоара, постављање лед расвете, радова на водоводној мрежи, реконструкцију установа предшколског и школског васпитања


Ни ове године, каже Миловановић, није изостала сарадња са републичким органима и организацијама, па је тако 11. марта потписан уговор између Општине Богатић и Министарства рударства и енергетике о суфинансирању програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова. Средства додељена од стране министарства износе 3.000.000,00 динара. Такође, са Министарством за бригу о селу потписан је уговор о куповини једне сеоске куће на територији општине.

Међу 250 европских градова и општина који термалну енергију користе за грејање
-Локална самоуправа је заједно у сарадњи са Министарством заштите животне средине и Шведском амбасадом реализовала пројекат од изузетне важности за грађане општине. Пројекат се финансира из програма ИПА 2017 и његова укупна вредност је око 200.000 евра, а учешће наше локалне самоуправе је 25.000 евра. Обухвата набавку и испоруку најмодернијег камиона смећара, 39 контејнера и 1880 канти за потребе прикупљања рециклабилног отпада на територији наше општине- наводи Миловановић.

С обзиром на чињеницу да општина располаже огромним природним богатствима из геотермалних извора енергије, предузели су одлучне кораке на реализацији велике инвестиције- изградња топловода. Друга фаза топлификације укључиће још четири јавна објекта.

-Могу са нескривеним задовољством да констатујем, нарочито у светлу свега онога што се данас дешава на пољу енергетске кризе, да је тај потез показао своју друштвену и економску оправданост. Успели смо у намери да будемо међу 250 европских градова и општина који термалну енергију користе за грејање. Загревамо осам јавних установа (општина, предшколска установа, основна и средња школа, суд, полицијска станица, комунално предузеће и Центар за социјални рад), укупно 16.000 квадрата, уштеде су огромне и крећу се у распону од 15 до 18 милиона динара годишње, а бенефити се огледају и у еколошком погледу. У Богатићу нам сада предстоји реализација друге фазе пројекта топлификације. Уз подршку Владе Србије и средстава из европских фондова еколошки чистом енергијом топле воде требало би да се загревају Културно- образовни центар, Народна библиотека „Јанко Веселиновић“ и Дом здравља, као и црква у Богатићу- објашњава.

Министарство рударства и енергетике потписало је меморандуме о разумевању за пројекат „Обновљива даљинска енергетика у Србији“ са представницима 11 локалних самоуправа, међу којима је и Богатић, а који подразумева те радове.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa