Инфо

24. новембар 2022.24. нов 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

БРАТСТВО МАНАСТИРА КАОНА СВЕЧАНО ПРОСЛАВИЛО СВОЈУ СЛАВУ - АРАНЂЕЛОВДАН

Светилник рода српског

„Нисмо сами овде на земљи, анђели сапостоје са нама, наша бестелесна браћа, која заједно са нама војују. Кад год нам је тешко, треба да се сетимо да нам је Бог доделио анђела чувара који је поред нас, који се моли за нас и на ухо тихо шапуће помисли Божје, помаже нам и ненаметљиво нас усмерава на прави пут“
Сабор Светог Архангела Михаила, празник у народу познат као Аранђеловдан, торжествено је прославило братство манастира Каона.

Свету архијерејску литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шабачки Јеротеј уз саслужење архимандрита Филимона, настојатеља манастира, архимандрита Доротеја, архијерејског заменика Зорана Ристивојевића, протојереја ставрофора Велизара Живановића, протојереја Витомира Васића и два ђакона - Немању Ристића и Стефана Мркоњића.

Овај манастир је сведок историје, свега онога што је наш народ прошао у претходним вековима. Имали смо ратове и разне изазове, али да наша православна вера побеђује доказ је и овај манастир


Владика Јеротеј честитао је славу каонској братији и свечарима и подсетио да је овај празник спомен на Свете Архангеле Михаила и Гаврила и остале силе небеске.

- Бог Отац Сведржитељ, творац свега видљивог и невидљивог, створио је најпре англески, а потом материјални свет. Анђели су духовна бића, устројени као војска небеска и послушни једни другима. На челу ове војске је Свети Архангел Михаило који је прогнао оног који је од Бога отпао и који од тада ратује са Богом преко нас људи, помислима које нам убацује да чинимо оно што је противно заповестима Божјим. Нисмо сами овде на земљи, анђели сапостоје са нама, наша бестелесна браћа, која заједно са нама војују. Кад год нам је тешко, треба да се сетимо да нам је Бог доделио анђела чувара који је поред нас, који се моли за нас и на ухо тихо шапуће помисли Божје, помаже нам и ненаметљиво нас усмерава на прави пут, поручио је владика Јеротеј.

ДА БУДЕ ВОЉА БОЖЈА
„Сабор Светог Архангела Михаила празник је који прослављају монаси. Монашки чин се назива и анђелски чин, јер монаси покушавају овде на земљи да подражавају анђеле, првенствено кроз три велика завета: завет сиромаштва, или безбрижности, завет девствености, не само у смислу телесне чистоте, него потпуне посвећености Богу и завет послушања свом игуману и братији са којом живе са циљем да постигну оно што се тражи у молитви Оче наш: „Да буде воља Твоја“. Како можемо да стекнемо вољу Божју уколико стално творимо вољу своју? Управо се кроз послушање вежбамо да се одричемо своје воље.“
(Епископ Јеротеј)


Један од најлепших српских манастира, бисер Посавотамнаве, датира још из времена Немањића. Ове године обележава 630 година постојања.

- Благодаримо Господу Богу, Мајци Божјој и Светом Архангелу Михаилу што смо се окупили на Светој литургији која се овде служи више од шест векова. Имали смо част да је ово први долазак нашег епископа Јеротеја који је благословио верни народ који је дошао у великом броју да заблагодари своме Светитељу и да се помоли да га и даље чува, штити, руководи и у Царство Небеско приводи. Манастир је веома посећен током читаве године и наша је жеља да сви који долазе оду одавде као бољи људи и хришћани, као они који су овде осетили благодат и мир неба и вечности, рекао је архимандрит Филимон.

Према речима градоначелника Шапца др Александра Пајића, сећање на важне датуме из наше прошлости и историјата црквеног живота, представља нашу обавезу и дужност.

- Превасходно служећи као вековни извор духовности српског народа, овај манастир је вредан споменик културе и један од најзначајнијих светилишта шабачког краја. За наше суграђане и православне вернике увек је добро да Град Шабац и Епархија шабачка теже заједничком циљу, добробити и благостању својих грађана. Црквене и народне светиње, попут манастира Каона, места су духовне обнове нашег народа. Слава манастира Каона показује да само заједништвом и поштовањем сопствене традиције, обнављамо и оно добро у нама, истакао је градоначелник Пајић.

Фото: Глас Подриња


„Са игуманом манастира Каона, Филимоном (Зековићем), разговарао сам о животу и трајању овог манастира, условима у којима манастирска заједница обавља своје дужности посвећене духовности. Иако се не налази на територији града Шапца, манастир Каона један је од најзначајнијих манастира у околини Шапца и уопште, овом делу Србије.“
(Градоначелник др Александар Пајић)


Годишњица манастира Каона од великог је значаја за општину Владимирци.

- Овај манастир је сведок историје, свега онога што је наш народ прошао у претходним вековима. Имали смо ратове и разне изазове, али да наша православна вера побеђује доказ је и овај манастир. Са владиком смо имали леп и смислен разговор који ће нас повезивати у намери да останемо, пре свега, достојанствени сведоци времена у коме живимо, нагласио је Горан Зарић, председнк општине Владимирци.

Наши преци подигли су ову светињу у славу Божју, а на спасење своје и потомака својих. Нека манастир Каона и надаље светли кроз векове и осветљава пут не само народу овога краја, него и целом роду српском. На многаја љета!
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa