Инфо

24. новембар 2022.24. нов 2022.
власник и директор АБД- ПРОМ-а  Александар Јаковљевић:  Имао сам неке визије у право време, Фото: "Глас Подриња"

власник и директор АБД- ПРОМ-а Александар Јаковљевић: Имао сам неке визије у право време, Фото: "Глас Подриња"

Оскар квалитета додељен фирми АБД- ПРОМ

Домаћинско пословање и визије у право време

Добро руковођење и пословање једног од регионалних лидера на пољу производње, откупа, складиштења и продаје свежег и смрзнутог воћа у Западној Србији уродили су плодом
Оскар квалитета за лидерство и потенцијале организације Фондација за културу квалитета и изврсност у сарадњи са Привредном комором Србије доделила је фирми АБД- ПРОМ из Јевремовца. Покровитељ националне награде за пословну изврсност уручене овог месеца је Министарство привреде, а намењена је профитним и непрофитним организацијама за резултате постигнуте у развоју и унапређењу рада.
То је једно од низа признања за три деценије постојања, али прво овог типа за предузеће.

Посвећеност сталном напретку
Добро руковођење и пословање једног од регионалних лидера на пољу производње, откупа, складиштења и продаје свежег и смрзнутог воћа у Западној Србији уродили су плодом.

-Стандарди квалитета које негујемо и награде у оквирима су домаћинског пословања, у које су укључени сви запослени и породица и представљају плод рада свих нас на заједничком животном и професионалном путу. Имао сам неке визије у право време. Кад су колеге из бранше процениле да није добар тренутак за нешто, ризиковао сам и испоставило се да је то био добар потез- наводи власник и директор АБД- ПРОМ-а Александар Јаковљевић.

Са радом су почели 1992. године као породична фирма која се бавила другом делатношћу- трговином репроматеријалом за пољопривреду. Пошто су сарађивали са произвођачима воћа (малине, купине, јагоде, вишње и шљиве), створила се потреба да од 1994. до 2001. од њих преузимају одређене количине и носе на услужно замрзавање и прераду у хладњачама у окружењу.

Фото: Глас Подриња


-Користили смо услуге друштвених хладњача, међутим, то је био период њихове стагнације, па и коначног пропадања. Схватио сам ‘99 да, ако желим да се бавим тим послом, треба да правим сопствену хладњачу, што сам и учинио и у јесен је почела прва фаза изградње, да бисмо 1. јуна 2001. године почели са радом. У овом дворишту радимо 21. годину- истиче он, додајући да је тада пуштен у рад капацитет од око 1.000 тона, пет година касније проширен за још 500. Проширивање се наставило, да би 2015-2016 стигли до две коморе од по 1.000 тона.

HACCP стандард уведен је 2005, GLOBAL GAP 2009. године на плантажама предузећа, а поседују и ISO 9.000, 14.000 и 22.000.

-Тренутно, укупан капацитет хладњаче је од 4,5 до 5 хиљада тона, зависно од врсте воћа. Када смо почели са њеном изградњом, у жељи да обезбедим што бољи начин рада и већи профит, интензивно сам почео да садим вишњу и шљиву у мом родном месту Букору, које је одавде удаљено 25- 26 километара, тако да нам је паралелно стигла и та производња. Првих три до пет година нисмо имали резултате бербе, било је младо воће. Пошто изузетно добро обрађујемо, скоро сваке године смо убирали од 200 до 300 тона наше производње, што је много значило. Кад додамо и чињеницу да смо увели GLOBAL GAP стандард, имали смо бољу позицију на тржишту, јер купци из Швајцарске без тог услова не купују робу- подвлачи Јаковљевић, који је касније ширио производњу у Мачви и делом Поцерини.

Признање и од Привредне коморе Ваљево
У фебруару ове године обележили су три деценије рада. Као додатак, на низ признања, стигао је и позив Привредне коморе Ваљево, где је за 24. новембар заказана свечаност и уручење јубиларне награде за 30 година пословања.
-Пријатно сам изненађен, нисам очекивао награду, мада сам укључен у рад Привредне коморе све време. Драго ми је да су препознали нашу посвећеност и трајање- каже Јаковљевић.



Уштеда уз соларне панеле
Верује да су строги стандарди и контрола квалитета изузетно важни у позиционирању на тржишту, како би се испунили захтеви иностраних купаца, јер пружају оквир за компатибилност технологија у свету.

-Да није стандарда, ми не бисмо дошли ту где јесмо. Примера ради, када купац из Немачке пошаље неког из куће која се бави само квалитетом да уради аудите (проверу усаглашености система управљања са захтевима изабраног стандарда, прим. аут), то је теже него продужити HACCP. Мислим да је један од разлога што смо стигли до Оскара тај што смо се темељно припремали, да не кажем прилично улагали да испунимо захтеве, а то смо преносили свакодневно у наш рад и резултирало је успехом- наглашава власник АБД- ПРОМ-а.

Фото: Глас Подриња


Године 2017. направили су посебан објекат за месо и млеко и добили лиценцу и за то, будући да су га ускладили са посебним условима који подразумевају да се не могу мешати воће и храна животињског порекла.

-Имали смо HACCP стандард који вас обавезује да испуњавате краткорочне или дугорочне циљеве. Трудили смо се да пажљиво и одмерено осмишљавамо будућност, да не планирамо нешто што сигурно нећемо моћи да испунимо- објашњава он.

Приликом путовања у Немачку, Француску и Аустрију имао је прилике да на сваком објекту који има одговарајући кров види соларне панеле, али и на многим парцелама, што га је навело на размишљање да би и он могао тако нешто да уради.

Стандарди квалитета које негујемо и награде у оквирима су домаћинског пословања, у које су укључени сви запослени и породица и представљају плод рада свих нас на заједничком животном и професионалном путу


-То сам и учинио 2019. године, када је постојала могућност да се код Министарства пољопривреде аплицира за тај пројекат. Више сам него задовољан том инвестицијом, зато што је у међувремену дошло до великог поскупљења електричне енергије, што ће нам скратити рок исплативости и имамо за будућност једну добру основу да можемо да наставимо да радимо мало безбедније, са мање трошкова. Могу да направим пресек за сваки месец који то потврђује. Снага ове соларне електране је 600 киловата.

У сунчаним месецима, мају, јуну, јулу и августу, може да произведе око 100 хиљада киловата, део потрошимо ми, део који нам није потребан тренутно пласирамо у мрежу- закључује Јаковљевић.
Осврћући се на почетке, сећа се да су тада много лакше долазили до сезонске радне снаге. У летњој сезони, више од 50 студената и ученика који желе да зараде џепарац, али и других, пријављивало се та два- три месеца за време бербе. Сад се то свело на више од пет пута мање заинтересованих сезонаца. С друге стране, број стално запослених се није мењао. Четрдесетак радника вредно и посвећено теже реализацији зацртаних циљева, настојећи да очувају потврђени квалитет и оправдају трајање и препознатљивост.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa