Инфо

24. новембар 2022.24. нов 2022.
Фото: Caritas Шабац

Фото: Caritas Шабац

ПРИЗНАЊА

Caritas Шабац добитник награде покретачи промена 2022.

Београдска отворена школа (БОШ) доделила је, четврту годину заредом, награде најбољим покретачима промена у текућој години. Ово признање додељује се грађанима, организацијама цивилног друштва и неформалним групама који својим залагањем утичу на животе суграђана, доприносећи развоју локалне заједнице, унапређењу приступа социјалним услугама, културном садржају, здравијој животној средини.

Као и до сада, награда је додељена у четири познате категорије, а од ове године уведена је и категорија Синергијом до успеха, у оквиру које награду добијају организације које су оствариле сарадњу са пословном заједницом и заједнички заговарале стварање подстицајног окружења за важне промене у заједници.

Из велике конкуренције, издвојени су награђени:

1.У категорији Сарадњом до промене која истиче примере добре праксе и успешне сарадње између јавних власти и организација цивилног друштва добитник је Caritas Шабац за иницијативу „Развој услуга социјалне заштите у општини Богатић“.

2.У категорији Синергијом до успеха, први добитник је Удружење жена Етно чаролија Прва Кутина за обнову Дома културе у селу и мобилизацију грађана организовањем бројних културних дешавања у 2022.

3.У категорији Први глас грађана за кампању која је кроз своје активности јавног заговарања покренула велики број грађана добитник је - Креативно афирмативна организација Парнас из Новог Сада која је реализовала 20. Међународни филмски фестивал Ухвати филм – фестивал чији су актери и аутори особе са инвалидитетом.

4.У категорији Поход на активизам као најуспешнија иницијатива неформалне групе награђена је иницијатива Бежанија остаје - Коса пркоси из Београда. Иницијатива је покренула и удружила становнике Бежанијске косе у борби против изградње три небодера у мирном породичном насељу са објектима претежно ниске градње.

5.У категорији Покретач промена која слави појединце који су се истакли у јавном заговарању награду су добиле Оливера Јововић за иницијативу „Проширење листе неонаталног скрининга на спиналну мишићну атрофију“ и Весна Станимировић која је покренула иницијативу „Наше мало, некоме значи много“, у оквиру које је прикупљала хуманитарну помоћ за угрожене појединце и породице.

На манифестацији су уручене и специјалне захвалнице за допринос системском јачању менталног здравља у заједници (ПИН - Psychosocial Innovation Network); за допринос борби за достојанствен живот деце и младих са аутизмом (Удружење грађана Помоћ и подршка особама са аутизмом Колубарског Округа); за подизање видљивости проблема економске неједнакости између мушкараца и жена (Женско удружење Колубарског округа); за пружање једнаких могућности особама са инвалидитетом и подршке у остваривању права на рад (Удружење Задругарство из Крагујевца); за допринос заштити река у Србији (ВИВА Водене инспекторке Ваљева); за превазилажење табуа (Женска иницијатива); за борбу за доношење Закона о Хитној помоћи (Дејан Зејнула).

Догађај је организован у оквиру пројекта „Активни грађани - боље друштво: заговарањем ка сарадњи и демократском развоју”, који подржава Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а реализује Београдска отворена школа (БОШ) у сарадњи са Фондацијом БФПЕ за одговорно друштво и Балканском истраживачком мрежом Србија (БИРН). Овај четворогодишњи пројекат покренут је у новембру 2018. године с циљем унапређења пракси јавног заговарања у цивилном друштву.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa