Инфо

1. децембар 2022.1. дец 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Обележено 190 година постојања ОШ „Јеврем Обреновић“ у Ориду

Знање је моћ

Свечаном академијом у Шабачком позоришту прошле среде обележен је велики јубилеј- 190 година постојања ОШ „Јеврем Обреновић“ у Ориду. У музичко- сценском програму приказаном на великој сцени учествовали су ученици те осмогодишње образовне установе.

Мали број школа може да се похвали трајањем какво бележи. Налази се на лепој локацији и опремљена је у складу са свим стандардима, а њеним оснивањем 1832. године Орид је постао духовни и административни центар тог краја.

Фото: "Глас Подриња"


-Оснивању школе претходио је културни и економски процват шабачке нахије. Поносни смо што носимо име великог човека који је чинио много за просвету и настављамо да корачамо његовим стопама. Времена су се мењала, настава се осавременила и усавршила. Трудимо се да ђаци ни у чему не оскудевају у поређењу са матичном школом. У школи се сада користе рачунари, електронски уџбеници, интерактивне табле, пројектори, али суштина је остала иста- да је знање моћ која се преноси са генерације на генерацију млађим покољењима. Имамо чиме да се похвалимо, резултати које наши ученици постижу на бројним такмичењима довољно говоре- подвукао је директор Душко Бојић.

Шест година по оснивању прве школе у Шапцу, основана је и школа у Ориду, истакла је музејски саветник Татјана Марковић, говорећи о историјату те образовне установе. Током наредних деценија се ширила, у Србији се тек успостављао систем школства и све више деце се школовало.

Фото: "Глас Подриња"


-Када је 1882. године усвојен Закон о просвети, школа у Ориду је имала педесетак година стажа. У периоду Првог светског рата 49 учитеља је прошло кроз њу, од којих је 16 било учитељица, што је заиста импресиван податак, ако знамо чињеницу да су се женска деца врло ретко или готово никако школовала у том периоду. Постоји у архивској грађи извештај Министарства просвете из 1912. године где се напомиње да у поцерском срезу има 12 школа, од којих је известилац истакао једну као смештену у изузетном објекту и назвао је палатом, мислећи на школу у Ориду. Међуратни период је слабије познат истраживачима, јер је велики део грађе страдао, али већ 1954. године, школа од ниже гимназије са шест разреда постаје осмогодишња школа, а 1970. године је постала део система ОШ „Селе Јовановић“, која од 2008. носи назив „Јеврем Обреновић“- нагласила је Марковићева.

Директор школе Душко Бојић уручио је посебном саветнику министра др Зорану Костићу и заменику градоначелника Блажи Кнежевићу на поклон уметничку слику, Фото: "Глас Подриња"


Међу званицама у публици су били посебни саветник министра просвете др Зоран Костић, заменик градоначелника Блажа Кнежевић, директори јавних и образовних установа, као и представници колектива и родитељи.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa