Инфо

1. децембар 2022.1. дец 2022.
Добрим боксом обележен велики јубилеј
„ЗЛАТНА ЧИВИЈА“ И 80 ГОДИНА БОКСЕРСКОГ КЛУБА „МАЧВА“

Добрим боксом обележен велики јубилеј

„Златну чивију“ освојио је такмичар БК „Рокица“ из Лознице Вељко Крстић. Једини шабачки боксер који се изборио за трофеј најбољег кадета турнира је Урош Ћосић из БК „Мачва“. Мечевима су присуствовали неке од легенди “Мачве“
Традиционални турнир “Златна чивија“ одржан је у суботу у Хали спортова “Зорка“. Турнир се одржава у склопу Лиге Србије. Ове године Боксерски клуб “Мачва“, организатор турнира, обележава и 80 година постојања и ово је била прилика да се на једном месту окупе нека од најзначајнијих имена које је овај клуб у својој историји имао.

Боксери који имају више од 10 мечева у каријери, у кадетској и јуниоркој конкуреницји, из целе Србије, укрстили су рукавице у укупно 24 меча. БК “Мачву“ представљала су три боксера, док су још два била уписана, али су њихови противници одустали.

„Златну чивију“ освојио је такмичар БК „Рокица“ из Лознице Вељко Крстић.

Једини шабачки боксер који се изборио за трофеј најбољег кадета турнира је Урош Ћосић из БК „Мачва“. Убедљивом победом над Луком Катићем из БК „Вождовац“ показао је напредак у каријери. Ривали су се састајали и раније, али су били равноправни, а сада је била приметна предност у корист Шапчанина.

Свечаност поводом јубилеја почетком следеће године
Свечани део обележавања 80. рођендана БК „Мачва“ биће организован за све љубитеље бокса и за све који су део свог живота дали клубу.
-Много је имена која су допринела успесима „Мачве“ током свих ових година и који су заслужни да је она и данас опстала и живи. За њих ћемо почетком следеће године одржа свечани пријем где ћемо доделити захвалнице. Позваћемо све некадашње боксере који су остварили значајне резултате, као и све оне који су допринели да клуб постоји и даље.


Одличан одзив и квалитетне борбе
Организатори су изузетно задовољни како је турнир протекао, као и одзивом гледалаца и гостију.
-Турнир је оправдао све време, труд и финансијска средства која смо у њега уложили. Велики број борби и квалитет мечева најбољи су показатељ тога. Одзив је био и већи од очекиваног. Борбе су биле динамичне, парови добри и равноправни, изузев пар где је, због немогућности другачијег упаривања, један противник био приметно слабији, наводи директор БК „Мачва“ Бранислав Јовичић.
Учесници су дошли из клубова из целе Србије. Неколико мечева у којима су учествовале девојке показали су да женски бокс у Србији не заостаје за мушким.

Љубиша Симић тренер БК „Семдеревац“ из Смедерева био је европски првак у аматерском боксу и интерконтинентали првак у професиналном боксу, као и двоструки учесник Олимпијаде. На турнир је довео Клару Рибак, која се борила против своје суграђанке. Клара је победила дисквалификацијом противнице, која јој је задала ударац након гонга, мада је и током читавог меча доминирала. Раније је тренирала гимнастику и атлетику, где је била веома успешна, али су гени преовладали и окренула се боксу, спорту којим се бавио и њен отац.



-Мачва је увек имала добре боксере, репрезентативце. Изнедрили су много добрих боксера. Србија има квалитетне боксерке. Ми, поред Кларе, имамо и Сару Ћирковић која је освојила светско злато и верујем да ће то бити мотив више да девојчице тренирају, рекао је Љубиша Симић.

Борбе пратиле и легенде клуба
Мечевима су присуствовали неке од легенди “Мачве“, као што у Бранислав Бајић, Драган Васиљевић Дурунга...

Славиша Машић један је од боксера који су оставили траг у „Мачви“. Био је у клубу од 1994. до 2003. године и од већих успеха освојио Првенство Војводине и бронзану медаља на првенству Србије. Истиче да га за „Мачву“ вежу најепше успомене.

-Сазрео сам као личност. Бокс је племенита вештина у којој се човек прекали и постане личност потпуно способна за живот. Млади треба да тренирају било шта, а млади боксери да тренирају вредно и не прате трендове него себе. Има толико лепих ствари у боксу и генерално спорту, да младима не треба ништа друго поред тога, каже Славиша Машић.

Максимовић Драгомир, Гага, био је дуго година један од тренер „Мачве“. Сада у клубу боксује његов син.



-Био сам тренер од 1997. до 2009. године. Тих година са Првенства Србије од 11 дечака 9 је донело зланте, а 2 сребрне медаље. Ја и Синиша Марјановић смо водили дечаке. Машићева и генерација Драгана Срнића била веома успешна. Лига је добра ствар за бокс, битна за његов напредак, али је важно и ревијално такмичење, чешћи сусрети. Бокс је сада модернији, као и време. Види се напредак у БК „Мачва“. Да би се постигли успеси потребно је и укључивање локалне самоуправе и других фактора. То је читава пирамида, а резултати су на врху, каже Максимовић.

Иако је турнир ранијих година одржаван у летњем периоду ове године то није било могуће, због тога што је Бранислав Јовичић и селектор кадетске репрезентације Србије, те је у том периоду са младим боксерима био на припремама, а касније и на такмичењу у Турској.

Пред „Мачвом“ нови изазови
Боксере „Мачве“ очекује регионална лига у Апатину, за боксере који имају до 10 мечева, као и остатак лигашких такмичења.

-Од Нове године пред нама су и нови изазови, од Првенства Војводине, Првенства Србије, до озбиљнијих међународних турнира. Наши такмичари се континуирано припремају за све што долази и надамо се да ће их послужити здравље и да неће бити никаквих непредвиђених околности, каже Јовичић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa