Инфо

1. децембар 2022.1. дец 2022.
Малинина мушица изданка

Најважније је сузбити појаву прве генерације

Ово је економски значајна штеточина на малини, како код нас тако и у целој Европи. Малинина мушица изданка има 4-5 генерација а развиће једне генерација варира од 40- 60 дана. Ларве се налазе на изданку, лутка у земљишту а имаго у зони реда. Лет имага почиње крајем априла, односно прве недеље маја. Следећа генерација се поклапа са фенофазом почетка зрења малине.

Штеточина изазива цецидиозно сушење малине и примарне штете настају као последица исхране ларви непосредно испод епидермиса изданака, а секундарне су последице гљивичних инфекција. Малинина мушица при јаком нападу може да уништи и до 90% рода малине. Бушењем тунела кроз ластаре наноси директне штете засаду, а индиректно праве ране за улазак гљива проузроковача болести. Цецидиозно сушење настаје после исхране ларви малининине мушице на једногодишњим и двогодишњим изданцима. Механичка оштећења а нарочито она настала током механизоване бербе поспешују развој ове штеточине. На месту исхране ларве долази до промене боје биљке и она добија љубичасту боју. Када заврши развој, напушта биљку и спушта се у земљу на дубину од 1- 4цм где се учаури и претвори у одраслог инсекта. Цео тај процес може да траје око 50 дана у просеку, све у зависности од временских услова.

Мере сузбијање подразумевају пре свега добро познавање биологије штеточине а најважније је сузбити појаву прве генерације. Праћење појаве прве генерације може се вршити феромонским клопкама или прегледом малињака који се врши у јесен засецањем 30-40 изданака до основе и скидањем коре. Ако се у доњем делу изданка уоче тамне зоне и пруге, то је знак сигурног присуства ове штеточине.

Превентивно се треба у зимском периоду окопати земља око малина, пошто малинина мушица зиму проводи укопана у земљи. У случају да се нису примењивале феромонске клопке или радили неопходни прегледи, инсектицидни третман се ради када су изданци висине 25-30 цм по први пут, а третман понавља за две недеље. Заштита малине после бербе одговарајућим инсектицидима је непходна мера која значајно утиче на сузбијање малининине мушице.
Слободан Гошић ПССС Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa