Инфо

1. децембар 2022.1. дец 2022.
Господе, просвети таму моју
У ПОНЕДЕЉАК ПОЧЕО БОЖИЋНИ ПОСТ

Господе, просвети таму моју

Молитва, пост, ноћна бдења као и сви други хришћански подвизи, добри су као такви; али циљ нашег живота није да само то испуњавамо, јер су то само средства. Прави циљ хришћанског живота је да задобијемо Духа Светога
У понедељак, 28. децембра, почео је Божићни пост који траје 40 дана.

За разлику од других традиција, пост у православљу подразумева уздржавање од хране животињског порекла. Пост није циљ сам по себи, него средство, покушај овладавања собом.

Није нам могуће да будемо савршени све док живимо у физикалности меса, али нас тежња ка савршенству приближава Оцу Небеском. Свети Серафим Саровски говорио је да је циљ хришћанског живота задобијање Духа Светог.

СНАГА МОЛИТВЕ
„Задобити значи стећи, рече ми он. Ви сигурно знате шта значи стећи новац. То исто важи и за Светог Духа. Циљ земаљског живота за обичног човека је да заради новац, или да стекне почасти, одликовања и награде. Свети Дух је такође капитал, и то вечити капитал и једино благо које никада не престаје. Свако дело учињено из љубави према Христу доноси благодат Светога Духа; у сваком случају, молитвом се то најлакше постиже, јер је она оруђе којим увек располажемо. Може се догодити да бисте хтели да идете у цркву, али да црква није близу, или да је служба свршена. Или имате жељу да уделите просјаку, али њега нема; или желите да будете непорочни, али зато немате снаге. Али молитва, за њу увек има могућности, она је доступна како богатом тако и сиромаху, како ученом тако и простом, јаком као и слабом, здравом као и болесном, праведном као и грешном. Снага молитве је огромна и, више него све друго, она даје Духа Светога“
(Свети Серафим Саровски)



- Господ ми је открио, рече ми, да сте ви у детињству желели да сазнате који је циљ хришћанског живота. Вама су саветовали да посећујете цркву, да се молите, да чините добра дела, јер се у томе, говорили су, састоји циљ хришћанског живота. Али вас тај одговор није могао да задовољи. Стварно, молитва, пост, ноћна бдења као и сви други хришћански подвизи, добри су као такви; али циљ нашег живота није да само то испуњавамо, јер су то само средства.

Свети Дух је такође капитал, и то вечити капитал и једино благо које никада не престаје


Дух Божји спушта се у чист сасуд. „Господе, просвети таму моју“, молио се Свети исихаста Григорије Палама


Прави циљ хришћанског живота је да задобијемо Духа Светога. Морате знати да само оно добро дело доноси плодове Духа Светог, које је учињено из љубави према Христу. Према томе, задобијање овог Духа је циљ нашег живота, рекао је светитељ у разговору са Николајем Мотовиловим, који је забележен и чува се у архиви манастира Дивијево.

Дух Божји спушта се у чист сасуд. „Господе, просвети таму моју“, молио се Свети исихаста Григорије Палама.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa