Инфо

1. децембар 2022.1. дец 2022.
Прилика за дебитанте
Мондијал 2026 у три државе

Прилика за дебитанте

Светски шампионат у Катару последњи је на коме учествује 32 репрезентације. Од наредног чији домаћини су први пут три државе: Мексико, Канада и САД, наступиће 48 репрезентација. Учесници ће бити подељени у 16 група са по три тима. Две првопласиране ће изборити пласман у шеснаестину финала, од када креће елиминациона фаза. Уместо досадашње 64 утакмице, биће одиграно укупно 80 дуела, а трајање неће бити значајно веће, само ће распоред бити интензивнији.

Према пропозицијама ФИФА, 48 екипа ће чинити 16 репрезентација из Европе, шест из Јужне Америке, шест из Конкакаф зоне, осам из Азије, девет из Африке и једна из Океаније, то су директни учесници. Поново ће бити организовани интерконтинентални баражи, где ће се за два преостала места борити преставник Јужне Америке и Азије, односно Конкакафа и Океаније.

Када би нови систем користили у Катару, уз постојеће репрезентације, играле би још: Северна Македонија, Шведска, Украјина, Перу, Колумбија, Панама, Јамајка, Оман или Ирак, Уједињени Арапски емирати, Египат, Алжир, Нигерија, ДР Конго, Нови Зеланд, док би бараж мечеви играли: Чиле против пораженог из азијског баража Ирака и Омана, односно Ел Салвадор против Соломонских острва.

Светско првенство ће трајати од 11. јуна до 12. јула 2026. године. Домаћини ће бити три мексичка града, два канадска и чак 11 америчких. На територији САД ће бити одиграно три четвртине утакмица.
Прво светско првенство је бројало 13 екипа, потом је наступало 16 све до Мондијала у Шпанији 1982. Формат са 24 тима актуелан је наредна четири Шампионата, а од Француске 1998. на списку је било 32 репрезентације.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa