Инфо

1. децембар 2022.1. дец 2022.
Стева Стојићевић,  један од најбољих  шабачких боксера, Фото: Приватна архива

Стева Стојићевић, један од најбољих шабачких боксера, Фото: Приватна архива

У РИНГУ ПРОТИВ ЗАБОРАВА

Јачи од многих, слабији од прописа

Нови опоравак клуба. Постепени повратак бивших асова. Стварање изузетног тима. Побеђивани врхунски ривали, освајане појединачне титуле, репрезентативци јаки и у Европи. Тим последњи у Српској лиги. Како?
Остао је шабачки Раднички на корак од Прве лиге и морао је да се врати на нови почетак. Одличан тим је “разграбљен”, од оних који су били део елите коју су Шапчани сањали. Лукић Рокица прелази у Војводину, Радовић у београдски Раднички, одлазе Ивановић и Сич, Јанчика је такође у Војводини, Поповић Ракин у Динаму, неко завршава каријеру и поново је Раднички у истом рангу и готово да почиње од нуле.

Раднички наступа у Војвођанско- шумадијској лиги група Север. Ривали су из: Зрењанина, Бечеја, Руме и Сенте. Убрзо је поново засијало сунце наде у шабачком боксу. Јанчика и Векан се враћају, преузимају улогу тренера, а већ 1957. поново су у Радничком: Рокица, Ракин, Зека Костић. Све категорије су покривене, Раднички је поново тим за Прву лигу.

О снази Шапца говоре посебно два припремна меча.

Славољуб Костић Зека, Фото: Приватна архива


Већ почетком 1957. године, 28. јануара, у Шапцу гостује Младост из Осијека, један од најбољих клубова бивше државе, у том тренутку са више репрезентативаца и шампиона. Шапчани су могли да виде наступ петорице репрезентативаца: Гавре Цеа, Чока, Павића, Ногулицу и Кладарина. Не само да су могли да их, већ је један од њих поражен, а један босковао нерешено против домаћих хероја. Раднички је остварио велику победу 11:9.

Тадин је савладао Вогера, Цвеја Лукић Бачића, Јанковић репрезентативца Павића, Рокица Лукача и Костић Кучића. Последња два тријумфа су остварена прекидима у првој рунди. Поражени су: Јанчикић од Чока, Милић од Ногулице, Савић од Кладурина и Била од Шарчевића. Аћимовић и Гавра Це су боксовали нерешено.

Појединачни шампиони
Не само да Раднички Шабац има изванредне борце на екипном нивоу, већ су они доказани и у појединачним такмичењима. У овој години Илија Лукић Рокица је трећи боксер света у својој категорији, осваја бронзу на Европском првенству, док је Цвеја Лукић шампион Југослаије у бантам категорији за 1957. годину. Он је Радничком приступио крајем 1956. из Новог Сада.


Непуних месец дана касније нова боскерска посластица и дуел Радничког против моћног панчевачког Динама. Нова победа за Шабац 11:7, у дуелу боксованом 25. фебруара.

Грубић је бољи од Сомборца, Јанковић од Крстића, Костић од Весића, а без борбе бодове осваја Лукић Рокица, упарен са Милосављевићем. Поражен је Тадин од Боровића, Милић од Ракића, док су Цвеја Лукић и Беловуковић борбе против Стојкановића и Бранкова завршили без победника.

Јанчикић и Бајић, Фото: Приватна архива


Раднички је био клуб који је побеђивао најјаче тимове


Можда се питате шта се збива са резултатима у Лиги. Ово је био тим да се “прошета” до највишег ранга, међутим клуб тавори, налази се на зачељу, јер нико од придошлица не наступа у првенству. Прописи су строги у том периоду. Они који су наступили за један клуб у првенству, немају право у истој сезони да наступе за други, могу да промене средину, но не и да боксују лигашке мечеве. Због тога је Раднички и клуб који побеђује најјаче тимове Србије и екипа последња на табели Српске лиге, иза Спартака, Јединства и Баната.
Д. Благојевић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa