Инфо

1. децембар 2022.1. дец 2022.
Желим да модернизујем српску кухињу
ЧЕТИРИ МЕДАЉЕ ЗА ШАБАЧКОГ СТУДЕНТА НА „ГАСТРОКУПУ“

Желим да модернизујем српску кухињу

Никола се окитио једном златном, две сребрне и бронзаном медаљом. Истиче да на академији има сву потребну помоћ и подршку, као и могућност да изрази лични стил. „Не желим да припремам шницлу и кромпир који гости могу да направе код куће, него да им приредим искуство ког ће се сећати“ наводи Никола Шорак, апсолвент студијског програма гастрономије
Апсолвент Одсека за медицинске и пословно технолошке студије, са студијског програма гастрономије, Никола Шорак, освојио је четири медаље на међународном такмичењу професионалних кувара „Гастрокуп“. Такмичење је одржано прошле седмице у оквиру Међународног сајма туризма у Новом Саду. Никола се окитио једном златном, две сребрне и бронзаном медаљом.

На такмичењу је учествовало више од 100 кувара које је оцењивао петнаесточлани жири признатих кувара из Србије и света. Никола се такмичио у конкуренцији јуниора, до 22 године и практично је одбранио златну медаљу освојену прошле године за јело од пилетине.

-За победничко јело спремао сам пилећу роладу са мусом од фета сира и сувих шљива уроловану у сланини, пире од целера, сотиране тиквице, чипс од целера, долму са поврћем и печуркама и сос од црвеног вина. Такмичење је било најмасовније до сада и то је увек прилика да се види шта други раде, да се упознамо међусобно, поделимо своја знања и искуства и научимо нешто ново, каже Никола.



На такмичењу је показао све што је научио у средњој школи, академији, као и на едукацијама и обукама које је похађао. Медаље је освојио и за фузију – модерно јело, модерно национално јело и јело од тестетнине.

Заједно са својом професорком, наставником вештина мастер менаџером гастрономије Александром Васић Поповић , одабрао је четири категорије за које се пријавио, након чега су уследиле припреме.



-Припреме су биле напорне. Трудили смо се око свега, али на крају се исплатило. Задовољство је подржавати Николу и радити са њим. Предан је, кухињу воли и то се одмах и види. Разуме композицију јела, како оно настаје, где шта треба да се налази на тањиру. Жири су били људи који су познати и признати у свету гастрономије. Било је лепо бити део тог такмичења, каже професорка Александра.

Занимљиво је да Никола до средње школе није улазио у кухињу. Прво је уписао Средњу економску школу „Стана Милановић“, смер кувар, па тек онда заволео гастрономију.

-Баба је била куварица и знао сам шта је добра храна, али никада нисам кувао. Када сам кренуо у средњу школу било је неколико нас у разреду који смо учили и радили мало више од других. Разредни нас је увек подстицао да се међу собом такмичимо. Како сам тренирао рвање и волим такмичарску атмосферу то ме је мотивисало. Тако сам и заволео куварство, каже Никола.

На такмичењу је показао све што је научио у средњој школи, академији, као и на едукацијама и обукама које је похађао. Медаље је освојио и за фузију – модерно јело, модерно национално јело и јело од тестетнине


Истиче да на академији има сву потребну помоћ и подршку, као и могућност да изрази лични стил. Узоре у свету кулинарства има, али му је јасно и којим правцем жели да иде.

-Узора имам више и покушавам да од сваког усвојим нешто што ми се свиђа. Издвојио бих Расмуса Кофоеда, Данца, који има ресторан са три Мишленове звездице у Копенхагену. Једини је на највећем такмичењу у свету гастрономије освојио злато, сребро и бронзу. Промовише одрживу гастрономију, да се намирница у потпуности искористи и да се употреби оно што би већина бацила. Његов ресторан је најбољи на свету иако у њему служи само поврће, каже Никола.

Жене поједнако добро кувају
Иако су жене те које најчешће кувају код куће, професионални кувари су чешће мушкарци. Наравно, ово не значи да мушкарци боље кувају.
-Посао мора да се воли и од тога зависи да ли ће неко бити успешан кувар, а не од пола. Међутим, овај посао захтева преданост и жтву, одрицање од приватног живота. Празницима, када сви одмарају, ми имамо највише посла. Женама је некада тешко да ускладе приватни живот и каријеру. Када и одаберу овај позив и код куће их чека кување, наводи професорка Александра.
Никола додаје да је професија и физички тешка и напорна.
-Ипак, бакину кухињу ништа не може да замени. Сада је тренд и тај да се све више жена запошљава у кухињама. Жене спремају елегантнија јела. Види се разлика када је жена, а када мушкарац шеф кухиње, каже Никола.

Објашњава да је гастрономија веома подложна трендовима, али да је јако битно шта од трендова остане.

-Дуго је у тренду била молекуларна гастрономија, која је занимљива за гледање, али није функционална. Сада је популарна скандинавска кухиња и базирање на локалној храни. Управу ту видим себе. Жеља ми је да упишем мастер студије и да радим. Био сам на праксу у New Balkan cuisine који раде редизајн балканске кухиње тако што се не фокусирају на конкретно јело, него на намирнице са овог подручја. Од тих намирница се модерном технологијом прави ново јело. То не бих могао да радим у иностранству, где бих ишао само због усавршавања, али желим да се вратим и радим овде на модернизацији српске кухиње. Планирам да се бавим високом гастрономијом. Не желим да припремам шницлу и кромпир који гости могу да направе код куће, него да им приредим искуство ког ће се сећати. Жеља ми је да, ако будем имао свој ресторан, служим дегустациони мени од 10, 15, 20 јела, где ће људи јести три сата и то ће бити нов доживљај, наводи Никола.

Младима који желе да се баве овим послом од срца то и препоручује.

-Ово је посао у ком може да се испољи креативност. Динамичан је. Захваљујући њему може да се пропутује свет, али и да се пристојно живи од њега. Ко је квалитетан увек ће моћи да ради, поручује Никола.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa