Инфо

8. децембар 2022.8. дец 2022.
Предавања за основце
ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ

Предавања за основце

Поводом 1. децембра, Светског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, ученици осмог разреда ОШ “Мића Станојловић” из Коцељеве присуствовали су предавању које је у сарадњи са Црвеним крстом и Домом здравља “Даринка Лукић” одржала др Весна Поповић.

Болест која је, откад се појавила 1981. године у САД, до сада однела преко 25 милиона живота, и даље је присутна широм света.

Светски дан борбе против сиде обележава се од 1988. године, а црвена трака, као симбол борбе против болести и солидарности са оболелима, установљена је 1991. године.

Светски дан борбе против сиде усмерен је управо из овог разлога на подизања свести о потреби правовременог тестирања на вирус ХИВ-а, као и на смањивање стигме коју овај вирус носи.
У Србији, према званичним подацима, данас са вирусом ХИВ-а живи 1766 особа, а најновије процене УНАИДС-а показују да још око 1800 особа у нашој земљи не зна да је инфицирано ХИВ-ом.

Код нас, највећи број заражених особа је старосне доби између 25 и 49 година, а већина заражених сазна да су инфицирани када су већ у фази болести. Стога је, сматрају надлежни, неопходно константно подсећање на ову тему и едукација млађе популације.
В.Бошковић

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa