Инфо

8. децембар 2022.8. дец 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ЈКП „Богатић“ у пројекту ИПА 2017 Европске комисије

Увођењем система сепарације отпада до значајних уштеда

Бенефит овог пројекта је да су постојећа возила преусмеренa на друге месне заједнице. Први пут у Општини Богатић услуга одношења отпада проширена је на нових седам месних заједница: Бадовинци, Клење, Баново поље, Очаге, Црна Бара, Глоговац и Салаш Црнобарски
ЈКП „Богатић“ реализоваће вредан пројекат финансиран из ИПА 2017 Европске комисије. Вредност инвестиције је близу 200 хиљада евра, а учешће Општине је око 25 хиљада евра.

Значајно за општину и подизање нивоа свести о рециклажи
Министарство заштите животне средине у сарадњи са ЕИСП2 програмом подржаним од стране Владе Шведске, спроводи пројекат увођења одвојеног сакупљања рециклабилног отпада у овиру четири региона управљања отпадом у Србији (Панчево, Срем- Мачва, Дубоко и Пирот). Циљ је подизање нивоа свести о рециклажи отпада, што ће омогућити значајне уштеде за комунално предузеће. С друге стране, неправилно одложен отпад ствара додатне трошкове.

Опрема добијена пројектом
За општину Богатић кроз пројекат је обезбеђена следећа опрема:
-за сакупљање рециклабилног тока отпада: 1.849 пластичних ХДПЕ канти од 240 литара, 9 пластичних ХДПЕ контејнера од 1,1 кубних метара
-33 пластичних ХДПЕ контејнера од 1.1 метар кубни за сакупљање стакла
- једно троосовинско возило за сакупљање и превоз рециклабилног тока отпада капацитета 20 метара кубних са механизмом за пресоваање отпада и могућношћу прихватања канти од 120/ 240 литара и контејнера од 1,1 метар кубни у складу са стандардима ЕХ 840- 1 и ЕХ 840- 3.


-Предложени модел примарне сепарације отпада односи се на заједничко сакупљање рециклабилних фракција одвојено од преосталог тока комуналног отпада. У плавој канти/ контејнеру сакупљаће се заједно сав „суви“ тј. рециклабилни отпад који обухвата различите врсте материјала погодне за рециклирање као што су пластика, папир и картон, метал, гума итд. У току је подела пластичних канти од 240 литара за примарну сепарацију отпада за домаћинства индивидуалног типа, док је модел „локације за доношење“ и употреба контејнера од 1.1 метар кубни планиран за урбане градске зоне, односно за домаћинства у оквиру колективног становања (блокови стамбених зграда) и комерцијалног сектора- наводи директор ЈКП „Богатић“ Владан Попадић.

Фото: Глас Подриња, Директор ЈКП „Богатић“ Владан Попадић


Пре самог коришћења и увођења система одвојеног сакупљања отпада, спроведене су одговарајуће припремне активности како би се пројекат успешно реализовао и грађани били спремни за будући концепт сакупљања отпада и правовремено информисани у одговарајућим брошурама.

-Успостављена је јединица за имплементацију пројекта. Са ЈКП Регионална депонија „Срем- Мачва“ Шабац потписан је споразум о пријему примарно сепарисаног комуналног отпада у Богатићу. Приоритет у увођењу примарне сепарације отпада треба да имају насеља у оквиру општине у којима већ постоји успостављен и добро организован систем сакупљања комуналног отпада, тако да се за сада то реализује само на подручју насељеног места Богатић- објашњава Попадић.

Додаје да је пројекат веома значајан за општину, те да ће од тога у којој мери се буду придржавали система раздвајања отпада зависити колико ће предузеће мање плаћати Регионалној депонији „Срем- Мачва“.

Одношење отпада из још 3.200 домаћинстава
Бенефит овог пројекта је да су постојећа возила, конкретно камиони смећари, са Богатића преусмерени на друге месне заједнице и самим тим унапређујемо постојећи систем управљања. Први пут у Општини Богатић услуга одношења отпада проширена је на нових седам месних заједница: Бадовинци, Клење, Баново поље, Очаге, Црна Бара, Глоговац и Салаш Црнобарски. То је око 3.200 нових домаћинстава, плус сви привредници који се налазе на тој територији. До сада је отпад одношен из седам месних заједница: Богатић, Белотић, Дубље, Метковић, Глушци, Узвеће и Совљак. Било је много проблема, имали смо препуне депоније које су добиле назив привремене и ту су грађани могли легално да одлажу отпад, који смо ми сакупљали, како бисмо створили простор за ново одлагање. Напоменуо бих да смо и у Месним заједницама Бадовинци и Салаш Црнобарски, (Богатић и Дубље су већ имали), поставили контејнере где грађани могу бесплатно одложити угинуле животиње на легалан начин. Имамо уговор са компанијом „Енерго- зелена“ из Инђије која редовно, три пута недељно, односи угинуле животиње, бесплатно за теритрију општине.


Одржавање путева нова надлежност
-Двапут месечно ћемо прикупљати суви отпад, одвозити поново на Регионалну депонију „Срем- Мачва“, у договорено време, њихов представник ће урадити процену процента раздвојеног отпада. У складу са тим ћемо и плаћати услугу одлагања отпада, а у случају да 100 посто буде раздвојен по класификацији, та услуга ће за нас бити бесплатна. Локална самоуправа субвенционише наше предузеће кроз тројни уговор у коме учествујемо са ЈКП Регионална депонија и Општином- каже директор ЈКП „Богатић“ .
Унапређење система управљања отпадом за сада се односи само на општину Богатић.

-Сматрам да су грађани довољно едуковани, а уз бесплатну поделу канти делимо и информативну брошуру. Они потписују уговор да се под одређеним серијским бројем налази одговарајућа посуда за одлагање отпада код одређеног домаћинства- наводи он.

Фото: Глас Подриња


За следећу годину планира се одржавање свих зона на територији општине, уз новину- на евиденцију услуге одношења смећа на месечном рачуну ће бити придодата услуга одржавања гробља у свим месним заједницама.

-Настављамо са одржавањем свих привремених депонија и затварањем депонија у појединим месним заједницама као што смо то урадили у Месној заједници Совљак и кроз пројекат Euro- exchange у МЗ Метковић и Белотић. Трудимо се да грађанима прво пружимо шансу за правилно одлагање отпада, па тек онда да затвoримо депонију у тој месној заједници- закључује Попадић.

На претходној Скупштини први пут је донета одлука да се послови одржавања локалних путева на територији општине повере ЈКП „Богатић“, које у својој надлежности већ има одржавање чистоће у граду, изношење и депоновање смећа, уређење и одржавање зелених и других јавних површина, уређење и одржавање гробља и сахрањивање.
Д.Д.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa