Инфо

8. децембар 2022.8. дец 2022.
Пред меч квалификација против Грчке (фото: reprezentacija.rs)

Пред меч квалификација против Грчке (фото: reprezentacija.rs)

ФУДБАЛ: ОВДАШЊИ МОНДИЈАЦЛИ (3)

Не ваља бре, мењај нешто!

Дебакл врхунске репрезентације. Три лоша наступа и сумњива елиминација. Пантелић једини добар од свих репрезентативаца. Без задршке и страха. Спасао већег дебакла. Одбране за позив из Француске
Пред старт Светског шампионата 1982. године у Шпанији, јавност широм Југославије осећала је оптимизам сличан оном који је владао пред мондијале 2010. и још увек актуелни шампионат у Катару.

Сви елемти за наду били су ту. У квалификацијама је репрезентација освојила прво место у изузетно тешкој групи, оставивши иза себе Италију, Данску, Грчку и Луксембург, остваривши двоструке победе против три од четири ривала. Селектор је био Миљан Миљанић, у том тренутку један од најцењенијих тренера у Европи, успешни тренер Реал Мадрида, а након Првенства и Валенсије. У саставу играчи: Гудељ, Зајец, Пижон Петровић, браћа Вујовић, Халихоџић, Шљиво, Буљан, Шурјак, Сушић. Оптимизам је додатно ојачао након извлачења група где смо сврстани у ону са домаћом Шпанијом, солидном Северном Ирском, али далеко од врхунске екипе и дебитантом Хондурасом. Прва два места гарантују наредну фазу. Југославија је фаворит из сенке на целом Светском првенству.

Рукомет у слободно време
Током кариејре у Бордоу био је суспендован на годину дана због наводног напада на помоћног арбитра. Његов клуб је то сматрао неправедним и у првом наредном колу је против Нанта играо без голмана доживевши убедљив пораз. Дугу паузу је Пантелић искористио да се врати у Ниш и игра на позицији пивотмена за РК Железничар. Тренер му је био чувени Зоран Тута Живковић.


На списку сва врхунска имена, а међу њима голман Драган Пантелић. Пантелић је рођен у Лешници 1951, каријеру почео у Рађевцу из Крупња. Није задовољио на проби у два шабачка клуба, одлази у Графичар, а потом у Раднички из Ниша где је стекао статус легенде. Позив за њега у квалификацијама и за сам Мондијал је куриозитет, јер брани за просечни Раднички, пласиран у доњем делу табеле. Ипак, квалитетом се издваја и у таквом тиму. Пандан томе би био позив голману из Младости из Лучана или Колубаре да представља репрезентацију на СП.

-Драган је био мало несташан, па је селектор одлучио да будемо цимери како бих ја припазио на њега – говорио је Владимир Петровић Пижон.

Драган Пантелић (фото: www.publimetro.com.mx)


Неколико недеља пред одлазак догађа се позната афера око спонзорства и произвођача копачки које желе играчи и савез. Ипак, оптимизам остаје. У првом колу Северна Ирска и само 0:0 у утакмици која није ни заслужила другачији исход. Пантелић сјајан. Сумња се јавља, али ремизира и Шпанија са Хондурасом. Следи меч против Шпаније и чувени дански арбитар. Буквално је силом Шпанија славила, но остаје упамћена одбрана пенала рођеног Лешничанина и одличан наступ. Срећа нас прати, јер Ирци играју 1:1 против Хондураса.

Треће коло и прилика да победом обезбедимо место у следећој фази. Био је ово јако лош наступ Југославије. Једино је похвале заслуживао Пантелић. Неколико апсолутних зицера је одбранио Хондурашанима који показују више од ривала. Одбране су биле непојмљиве, а у памћењу остаје узвик ка клупи и порука селектору „Не ваља бре, мењај нешто!“ Ипак у 88. минуту из пенала плави долазе до незаслужене победе. Када беше најважније срећа се окренула. Ирска побеђује Шпанију 1:0 у сумњивом мечу и на крају је Југославија трећа. Ово је и последњи шампионат где се утакмице последњег кола у групи нису играле истовремено. Једнако сумњива је била и победа Аустрије над Немачком због које је елиминисан Алжир, а две германске селекције избориле наредну фазу.

Чилаверт – парагвајски Пантелић
Прва асоцијација на голмана стрелца је Хозе Луис Чилаверт голман Парагваја познат као одличан извођач једанаестераца и слободних удараца. Добар је био и Рођерио Сени, Бразилац, но претеча свих њих био је управо Драган Пантелић. Старији познаваоци га памте по голу са 80 метара Енверу Марићу у Првенству Југославије, но он је био и повремени извођач пенала за репрезнтацију. Постигао је два гола у квалифиакцијама за СП 1982. Изједначио је у мечу против Данске, а потом је био један од стрелаца у дуелу против Грчке. Управо је Пижон говорио како су се такмичили у извођењу пенала и да је Драган често био бољи.


После свега, крајње слабог учинка само Пантелић је заслужио прелазну оцену. Једини је кога није јавност критиковала на било који начин. Италија, која нам је гледала у леђа у квалификацијама, постала је шампион света.

Одбране у Шпанији су Драгана препоручиле за прелазак у Француску где је градио интернационалну каријеру. На завршетку се вратио у Србију и повукао се као голман зајечарског Тимока. Касније је био председник Радничког из Ниша.

После меча против Хондураса (фото: imagi-images.com)


За репрезентацију је забележио 19 наступа, последњи у убедљивом поразу од Шкотске 6:1 (пријатељски меч) 1984. године. Преминуо је од последице Ковида 19 2021. године.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa