Инфо

8. децембар 2022.8. дец 2022.
Куба – Румунија 1938 (фото: wikipedia commons)

Куба – Румунија 1938 (фото: wikipedia commons)

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ?

(Не)суђени дебитанти

На свим Светским првенствима од првог у Уругвају наступило је укупно 80 репрзентација, међу њима су, веровали или не и Куба, односно Индонезија. Четвртфинале је остало сан многих јаких нација, али и стварност Кубе!

Обе селкеције су партиципирале у Француској 1938. године, на трећој светској планетарној смотри. Овај као и претходни Шампионат у Италији 1934. органозовани су само у нокаут систему, без групне фазе. Индонезија (Холандска источна индија како се онда држава звала) место је обезбедила повлачењем Јапана из квалификација, док је Куба аутоматски стекла место повлачењем шест репрезентација из Конкакаф зоне.

Британци изван света
Репрезентације из Велике Британије одбијале су да наступе у квалифиакцијама и на мондијалима пре Другог свестког рата. Сматрали су такмичење неозбиљним, оставши оријентисани на своје Куп Британије. Ипак, у квалфкацијама за Светско првенство 1934. и 1938. играла је Слободна држава Ирска (јединствена репрзентација ирског острва), иако је територијално припадала круни, односно Палестина, као део протектората Британије.


Кубанци могу да памте не само учешће, него и пласман у четвртфинале! У осмини су елиминисали Румунију. У регуларном току је било 3:3, а потом у поновљеном мечу Кубанци славе 2:1. Поражени су од Шведске 8:0 у четвртфиналу. Најбољи стрелац Хектор Сокоро Вареља. Индонезија је допутовала као аутсајдер и то је показала у осмини финала где је Мађари побеђују 6:0. Југославија, трећа из Уругваја, пропустила је оба наредна Шампионата. У квалифиакцијама за 1934. бољи су били у групи 6 Румунија и Швајцарска, док смо у двомечу са Пољском поражени у борби за СП 1938.

Пред дуел Индонезије и Мађарске 1938 (фото: the Antique football tw)


Овај Мондијал је био и тужна најава свега што следи. Аустрија је после аншулса постала део Немачке и имали су једну репрезентацију. Шпанија се повукла због грађанског рата, а остаје мистерија зашто као замена за Аустрију није позвана Летонија коју су Аустријанци елиминисали. До данас Летонци нису имали наступ на Светском купу.

Индија 1948 (фото: Inian football team tw)


Јединствену прилику за деби имала је 1950. Индија, али је одбила позив за наступ у Бразилу, јер је забрањено играње без копачки. Иако је Шкотска позвана као и Енглеска, одлучиле су да одиграју меч и да путује она која победи. Била је то Енглеска. Југославија је била једини представник истока Европе.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa