Инфо

8. децембар 2022.8. дец 2022.
Опроштај као могући преображај
ПРЕДСТАВЉЕНА 27. КЊИГА ПОЕЗИЈЕ ДРАГАНА ЂУРАНОВИЋА

Опроштај као могући преображај

„Опраштање је моћан дар који нам нуди могућност да се преобразимо. Крај је само илузија, јер преображени имамо прилику за нови почетак“
У Културном центру у Шапцу у уторак је представљена збирка поезије Опроштај, Драгана Ђурановића, песника из Шапца.

Опроштај је 27. Ђурановићева књига. Обраћајући се публици, аутор је истакао да се већ опростио од љубавне, потом поезије за децу, а сада и од рефлексивне, што значи, од поезије уопште.

- Данас је све изгубило вредност. Поезија је постала, нажалост, небитна. Погледајте куда овај свет иде. Зато желим да се опростим од промовисања своје поезије. Док се нешто не промени на боље, не враћам се, а да бих се вратио, морам најпре отићи, поручио је аутор.

Уз пригодну музику, стихове из ове и претходних ауторових песничких књига, казивала је студенткиња Катарина Тадић.

О дометима поезије Ђурановића, као и о последњој књизи, говорили су Славица Топић, професор српског језика и књижевности и Драган Филиповић, новинар и књижевник из Шапца.

- Ролеркостер емоција и доживљаја, како бива и у животу. Како се ближимо крају збирке, бура се стишава, стиже се до одговора „чак не знајући питања“. Стиче се утисак да су турбулентна времена донела мудрост лирском субјекту. И преостаје још само један корак, а то је опроштај. Опраштање је моћан дар који нам нуди могућност да се преобразимо. Крај је само илузија, јер преображени имамо прилику за нови почетак, рекла је професорка Топић.

Драган Ђурановић је рођен ‘69 године у Обреновцу. Од ‘72 живи у Шапцу. Ради у МУП-у Србије, ПУ Шабац. Поезију пише од ‘84 године. За 26 година написао је 27 поетских књига.


Према речима Драгана Филиповића, Ђурановић се уврстио у ред завичајних савремених поетских стваралаца.

- Осим што је, по свој прилици, ненадмашан у броју објављених књига поезије, Ђурановић се у ред одабраних песника овог поднебља изборио и вишеслојношћу својих тематских опредељења и садржаја. Од усклика младости, љубави, сновиђења као стремљеном видику и избору, до сагледавања живота у свим његовим менама, увек се опредељујући за отвореност смислу и радости, до ових, при крају, песимистичких и горких сазнања да, и поред губитака у биткама, никада није признао пораз у рату, а ипак осетио празнину.

На видео-биму су приказани делови из седам рецензија написаних за ову књигу.

Након поетске вечери, аутор је одговарао на питања посетилаца.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa