Инфо

15. децембар 2022.15. дец 2022.
Чишћење и дезинфекција неопходни
Заштита пластеника и стакленика пред наредну сетву

Чишћење и дезинфекција неопходни

У циљу добијања високих приноса, квалитетног и тржишно конкурентног производа у затвореном простору као што су стакленици, пластеници, топле леје или тунели потребно је водити рачуна и редовно одржавати хигијену како унутрашњег тако и простора око самих о бјеката који се користе за биљну производњу. Након сваког циклуса производње, пластеник је потребно очистити и дезинфиковати. Дезинфекцију обављати током јесени, зиме или у рано пролеће.

Приликом производње у пластеницима и другим затвореним просторима стварамо оптималне услове за развој гајених биљака, али истовремено висока температура и влажност омогућавају развој патогена и штеточина, који могу нанети велике штете па чак и у потпуности десетковати производњу. Због тога је неопходно редовно (после сваког производног циклуса) чиститити и обављати дезинфекцију саме унутрашњости пластеника као и опреме, земљишта и оруђа које користима за рад у пластенику. За дезинфекцију пластеника можемо користити:

Сумпор и то за дезинфекцију 1м³ потребно је утрошити 10г до 20г сумпора, максимално 30г. Сагоревањем сумпора настаје сумпордиоксид који делује паром па је стога потребно пластеник оставити четири до пет дана затворен и тек након тога отворити да се проветри. Када се сумпорне траке запале, потребно је брзо напустити пластеник и добро га затворити. На пластенику је потребно затворити све отворе, а дезинфекцију вршити на температури изнад 12Ц током јесени или зиме, да не би дошло до нежељених ефеката на гајеним биљкама током пролећа.

Формалин се користи у количини од 10 мл за 1 м3 простора. Брже испаравање се постиже додавањем 250 г калијум-перманганата на 1 л формалина. Током примене обавезна је лична заштитна опрема а након примене поступити као и са сумпорним тракама.

5% раствор Плавог камена (бакар сулфат) се примењује код дезинфекције дрвене конструкције. Не корисити се за дезинфекцију арматуре од метала да не би дошло до нагризања

Дезинфекција се може вршити и калијум перманганатом.као и у претходним примерима објекат мора бити затворен, а температура мора бити виша од 12 степени. Дезинфиковани простор затворити 24 сата, а потом објекат проветрити. У објекат се може унети и алат, прибор, амбалаже, саксије и др у циљу успешне дезинфекције.

Сав алат који се користи у пластенику током зиме потребно је очистити, припремити за нову сезону (наоштрити), добро опрати врелом водом или премазати алкохолом. Дезинфекција алата и прибора може се урадити и потапањем алата у 5% раствор плавог камена.

У пластенику не треба пушити, јер је дуван преносник многих вирусних обољења биљака. Око пластеника не сме бити отпада – уклањати коров и садити биљке које својим мирисом и материјама које луче терају штеточине и умањују виталност проузроковача обољења.

Алкохол је средство које служи за дезинфекцију ножева и руку којима се преноси велики број патогена, пре свега вируса, при заламању биљака или током других радова када биљке додирујемо. Натријум хипохлорид, познат као варикина, се такође може користитикао дезинфекционо средство за алат, амбалажу, саксије и радне површине, а користи се са водом у сразмери 1:5.

У пластеничкој производњи најважнија мера пре почека новог производног циклуса је дезинфекција земљишта. Овом мером штитимо производњу од штетних организама и корова који се у земљишту нагомилавају услед вишегодишње производње на истом месту.Такође и смањујемо примену пестицида чиме се све више тежи. Постоје више начина дезинфекције.

Термичком дезинфекцијом се у земљиште убризгава водена пара уз помоћ посебних уређаја и одржава температура од 70 до 80 степени сат времена, после 15 дана може се приступити сетви или садњи.
Соларизација је дезинфекција земљишта искоришћавањем сунчеве енергије.Најчешће од јуна до августа.

Дезинфекција земљишта применом инсектицида и фунгицида је најчешћа код нас. Након апликације препарата на земљиште ,унесе се у плитки слој(10-15 цм) и тако штити биљку од инфекције и штеточина.
Фумигација је најефикаснија дезинфекција земљишта. Фумигацијом се могу сузбијати и корови и нематоде. Фумиганти су јаки отрови и треба бити обазрив са њима. У пластенику ако се ради фумигација најбоље је у јесен и он мора бити празан.

Биофумигација подразумева сетву одређених биљака (најчешће из рода Брассица) које након заоравања у влажној средини ослобађају изотиоцијанате које смањују бројност неких патогених гљива проузроковача болести и умањују ницање корова. За биолошку дезинфекцију земљишта у заштићеном простору користе се кадифица и невен. Сетвом као предходни усев, чисти земљиште од нематода и неких штетних гљива.
Дипл.инж.Сања Поповић ПССС ШАБАЦ

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa