Инфо

15. децембар 2022.15. дец 2022.
У понедељак је Свети Никола

У понедељак је Свети Никола

У понедељак, 19. Децембра, СПЦ и верници празнују успомену на Светог Николаја Мирликијског Чудотрворца. Сматра се заштитником путника, затвореника, оклеветаних и сиромашних
Рођен је у грчкој колонији Патари у 3. веку (280. године) у малоазијској римској провинцији Ликији. У богатој хришћанској породици стекао је добро образовање.

Од детињства је био веома религиозан, изучавао је Свето писмо, током дана није напуштао храм, а ноћу се молио и читао књиге. Његов стриц, епископ Никола Патарски, произвео га је у чин чтеца, а потом у чин свештеника.



Када су се његови родитељи упокојили, наслеђено богатство поделио је сиромашнима.
Почетак свештеничке службе Светог Николе приписује се времену владавине римских царева Диоклецијана и Максимилијана. Био је затворен за време Диоклецијанових прогона, а ослобођен за време Константина Великог. Након смрти Галерија, његов савладар Лициније углавном је толерисао хришћанске заједнице, које су почеле да се развијају.

У младости је путовао у Палестину и Египат, а по повратку у Ликију, постао је епископ Мире. Борио се против паганизма, био неуморни проповедник Васкрслог Христа и чинио чуда још за живота.
Према предању, на једном турском острву надомак града Фетије, налазио се византијски град у којем је служио као епископ. И данас ту постоје остаци Епископске палате, као и остаци цркве Светог Николе, са гробницама у крипти под црквом.

Свети Никола је дуго поживео и, као ретко који светац, упокојио се природном смрћу,
340 године. Његове мошти су касније, тек у 7. веку склоњене у град Миру, пред опасношћу од арапске инвазије. У 11. веку његове мошти су пренете у италијанску луку Бари, где и данас чудотворе


Свети Никола је дуго поживео и, као ретко који светац, упокојио се природном смрћу, 340 године. Његове мошти су касније, тек у 7. веку склоњене у град Миру, пред опасношћу од арапске инвазије. У 11. веку његове мошти су пренете у италијанску луку Бари, где и данас чудотворе.

Познат као заштитник оклеветаних, често их ослобађајући судбине невино осуђених, заштитник је морепловаца и других путника, деце и неудатих девојака.

Никољдан је, уз Јовањдан и Ђурђевдан, најчешћа слава код Срба. С обзиром да се слави време Божићног поста, свечари припремају посну храну за трпезом.

Честитамо свим домаћинима који прослављају Светог Николу као крсну славу.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa