Инфо

22. децембар 2022.22. дец 2022.
Шапчанка Анка
Ауторска песма воакално инструменталне групе Шапчанке

Шапчанка Анка

„Песма ће остати Анки, Шапчанкама као вечно подсећање на лепоте града – навела је од професорка музике Живка Јовановић“, оснивач воакално инструменталне групе Шапчанке
Воклано инструментална група Шапчанке на конференцији за медије промовисала је ауторску песму „Шапчанка Анка“. Ауторка текста је Бранка Тодоровић, музику и аранжман урадио је Миленко Божић, продукцију Александар Божић. Идеја је потекла од професорке музике Живке Јовановић у жељи да одају почаст Анки Обреновић, ћерку господара Јеврема, али и да забележе рад Шапчанки за наредне генерације.

-Шабац је имао музичаре, који су били познатији и популарнији од Анке, али је мало познато да је она прва донела дух уметничке музике у варош. Песма ће остати Анки, Шапчанкама као вечно подсећање на лепоте града – навела је од професорка музике Живка Јовановић, оснивач вокално инструменталне групе Шапчанке.

Ауторка Бранка Тодоровић истиче да је писање песма било изазовно, али да је лепо стварати за даме као што су Шапчанке, чуварке помало заборављених нота.

-Шапчанке су имале жељу да оставе печат за будуће генерације, али и да се оне подсете тог златног Јевремовог доба када је Шабац био европски град и када је провејаво дух културе, уметности и образовања. Музика је била доминантна у том периоду, а Анка је била јединствена. Дугујемо том времену и Јеврему. „Шапчанку Анку“ сам написала подстакнута тим некадашњим временима, уз жељу да нашим Шапчанкама испуним обећање. Мислим је песма Божја промисао и на то сам поносна, као и на све оне који су део рада на песми. Посебно сам поносна на даме које годинама промовишу музику која је заборављена и желе да врате те праве вредности. Сматрам да је то вредно поштовања и да град треба да препозна, подржи, као што су то учинили изван Шапца – додала је Бранка.

Медији су имали прилику да чују песму „Шапчанка Анка“ у уживо извођењу групе уз клавирску пратњу професорке музике Соње Петровић у уторак, а у среду су Шапчани уживали у мелодијама на Новогодишњем концерту у Великој сали Културног центра.
М. Ж

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa