Инфо

12. јануар 2012.12. јан 2012.
НАСТАВАК ЕВРОПСКОГ ПУТА И ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА ЕВРОПСКИХ СТАНДАРДА

ОЧУВАНА ЕКОНОМСКА И ПОЛИТИЧКА СТАБИЛНОСТ

Наставак борбе за очување територијалног интегритета и даље приближавање Европској унији основне су карактеристике спољне политике Србије. У Србији је, упркос економској кризи и колапсу појединих европских привреда, очувана економска стабилност, а у републичком буџету за 2012-ту издвојена су средства која ће служити као подстицај српској привреди, истиче у разговору за „Глас Подриња“ републичка посланица из Шапца, Даниела Ловрин-Гавриловић
Након 9. децембра и пролонгирања добијања статуса кандидата за улазак у Европску унију, Србија се суочава са притиском појединих западних дипломатија путем изјава да је европски пут наше државе повезан са наставком дијалога Београда и Приштине, који многи повезују са питањем коначног статуса Косова и Метохије. Има ли разлога да се ова претпоставка схвати као реална опасност по даљи ток евроинтеграција?
Наставак дијалога Београда и Приштине, да, али признање Косова и Метохије од стране Србије, не, ако сте на то мислили. Никада Косово није било формалан услов за европске интеграције Србије, а није ни природно да то буде, јер пет чланица Европске уније нису признале Косово као државу. Уосталом неке европске земље имају сличну ситуацију као ми са Косовом, Кипар на пример. С друге стране, моје мишљење је да такву одлуку, мислим на признање Косова, могу да донесу само грађани на референдуму кроз промену Устава, а то се никад неће догодити, и мислим да је то свима из Европске уније јасно. Према томе, ја сам оптимиста по питању добијања статуса кандидата. Србија је на путу ка евроинеграцијама урадила све што је било неопходно. Препорука Савету Европе од стране Европске комисије да додели кандидатуру Србији, значи да смо достигли ниво неопходан за тај статус. Позитивно мишљење најрепрезентативнијег тела заједнице европских држава је признање Србији за спроведене реформе у свим областима друштвеног живота.
Да ли сматрате да је, због често веома уцењивачких ставова из Брисела, подршка грађана уласку у Европску унију у благом паду? Ако занемаримо политичке процесе, који не познају елементе правде, који су то позитивни аспекти које Србија може да примени из европског система вредности?
Само кретање Србије ка Европској унији може да гарантује Србији стабилност, бољи животни стандард, нове инвестиције и модернизацију Србије. Сигурна сам да грађани то знају, без обзира на то шта показују тренутна истраживања. Прилагођавање Србије стандардима ЕУ који постоје у организацији и функционисању институција, у заштити људских и грађанских права, гарантовању правне и сваке друге сигурности, организовању привреде, од великог је значаја за грађане Србије. Дакле, прилагођавање стандардима, а не самој Унији као некој заједници, то су позитивни аспекти евроинтеграција. Србија, односно ова Влада и Парламент су много урадили на том плану.
На чију подршку рачунате у имплементацији тих вредности и да ли очекујете значајну подршку грађана Вашој политици?
Заслуга Демократске странке је та што је постигнут консензус око уласка Србије у Европску унију. То значи да се данас све озбиљне политичке странке слажу да нема економског напретка Србије без кретања ка Европи. Сигурна сам да ће грађани и на наредним изборима пружити подршку досадашњој политици и да ће наредна Влада водити исту, „европску“ политику, а да ће Демократска странка бити окосница те Владе. Дакле, рачунам на подршку грађана и политичких партнера који се суштински, а не само декларативно залажу за европски систем вредности.
Донели смо све системске и реформске законе, неопходне за једну европску, модерну државу. Добили смо за то и признање од Европске комисије и Србија данас није иста држава као пре четири године, односно пре мандата ове Владе.
Европска унија, као и Србија, током претходних година је осетила изузетно јак талас економске кризе, а предвиђања економских експерата, па и политичких званичника, нису оптимистична ни у наредном периоду. Да ли Влада Републике Србије има конкретне мере којима ће стимулисати српску привреду?
Иза нас је година коју је пре свега обележила светска економска криза. Многе земље у окружењу, али и друге европске земље имале су великих економских проблема. Влада Републике Србије успела је да добром економском политиком ублажи ефекте кризе и сачува економску и политичку стабилност, примењујући читав низ економских мера, а тако ће бити и у овој години. На пример, у буџету за 2012. годину издвојено је више пара за подстицај пољопривреди, као најбитнијој привредној грани, јер се највећи део становништва управо и бави пољопривредом.
Да ли је економски положај једно од питања које Вам грађани постављају у Канцеларији народног посланика, са какавим сте се искуствима сусретали током рада и какви су даљи планови везани за активности канцеларије?
За четири године, колико ради ова канцеларија, остварили смо сарадњу са преко 1. 000 наших суграђана. Било је разних питања, али ћу овом приликом истаћи једно. Наиме, ради се о породицама које имају децу ометену у развоју. Проблеми ових породица су вишеструки. Родитељ који се брине о детету, то је најчешће мајка, није у могућности не само да ради и да зарађује за живот, него ни да због тога оствари право на пензију. Те породице у најбољем случају живе од једне плате, и често су на ивици егзистенције. У том смислу истакла бих решење Закона о социјалној заштити које је између осталог и резултата рада ове канцеларије, а имам утисак да је мало промовисано у јавности. Наиме, по овом законском решењу родитељ који се најмање 15 година брине о свом детету са сметњама у развоју, може остварити право на пензију кад достигне одређене године старости. Ово је одлично законско решење и сигурна сам да ће суштински побољшати услове живота ових породица. Што се тиче планова за наредни период, они су везани за остваривање неких права жена о којима ћу више говорити кад за то дође време. У сваком случају, Канцеларија наставља са радом до краја мандата овог парламента, а сигурна сам и после тога, односно кад се конституише нови парламент.
Какво је Ваше мишљење о тренутној политичкој ситуацији у Шапцу, и како оцењујете рад Градске управе?
Шабац има изванредну градску управу, и то је успех првенствено Демократске странке. И то треба отворено рећи. На свим местима кључним за функционисање градске управе, налазе се представници Демократске странке. Ми добро функционишемо са нашим коалиционим партнерима, али највећи део одговорности за функционисање Града, ту мислим и на јавна предузећа, има Демократска странка. Па кад је већ тако, кад смо највише одговорни, онда хоћу још једном да кажем да смо и највише заслужни за то што је Шабац данас један од најразвијенијих градова у Србији.
Какве резултате очекујете на локалним изборима следеће године, и може ли се очекивати да Ваша странка настави сарадњу са досадашњим партнерима у власти, или су могуће промене?
Очекујем победу Демократске странке на изборима. Са коалиционим партнерима смо до сада имали одличну сарадњу и нема разлога да тако не буде и убудуће.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa