Инфо

22. децембар 2022.22. дец 2022.
„Школски живот“ осваја публику
Професор Лазине школе Никола Танасић са ученицима покренуо емисију

„Школски живот“ осваја публику

Школски живот је, наводи, „симболичан и свеобухватан назив који сугерише да свако од нас, барем у једном делу свог живота, велики део времена проведе у школи- наставници у раду са ученицима и сарадњи са колегама, а ученици у стицању образовања и развијању различитих вештина од животног значаја“. Рубрике су наменски прављене тако да буду информативне, едукативне и забавне
Свако ко жели да се информише о дешавањима у ОШ „Лаза К.Лазаревић“ то може да учини и на званичном Јутјуб каналу те образовне установе, где је недавно постављена нова емисија „Школски живот“. Реализују је ученици са професором српског језика и књижевности Николом Танасићем, а осим информација о активностима, нуди и садржаје који могу бити интересантни, како младима, тако и свим генерацијама- да се подсете како је бити ђак. Идеја се родила након изјашњавања ученика петог разреда о избору обавезне слободне активности, када се већина определила управо за медијску писменост. А који је бољи начин да се тај предмет предаје, него практична примена? Теоријска знања су хтели да примене у развијању лепог пројекта и тако је настала емисија која ће једном месечно бити леп видео материјал о дешавањима у школи.

Све што чини школу и живот у њој
-Опредељење ученика за тај предмет је било иницијална каписла да реализујем нешто што сам одувек прижељкивао. Жеља ми је била да Лазина школа има и своју ауторску емисију по којој ће бити препознатљива, а чији ће циљ бити да прати све актуелности и промовише активности које спроводе наши учитељи, наставници и стручни сарадници у раду са ученицима. Идеја је да промовишемо знање, јер то је продукт школе, а заиста је много и пројеката у којима као образовна установа учествујемо. Управа школе је, на челу са директором Миланом Благојевићем, подржала идеју и омогућила неопходне техничке услове како бисмо имали наш мали импровизовани студио- истиче професор Танасић.
Школски живот је, наводи, „симболичан и свеобухватан назив који сугерише да свако од нас, барем у једном делу свог живота, велики део времена проведе у школи- наставници у раду са ученицима и сарадњи са колегама, а ученици у стицању образовања и развијању различитих вештина од животног значаја“. Рубрике су наменски прављене тако да буду информативне, едукативне и забавне.



-„Вест месеца“ преноси најзначајнију информацију за претходни период, „Правописне рекламе“ имају едукативну улогу- да на занимљив начин, кроз дијалоге ученика одељења 5/1 и њихово учешће у предмету медијска писменост, појасне неко правописно правило, „То смо ми“ приказује различите таленте наших ученика. „Са наставником на ти“ је најзахтевнија рубрика, јер представља студијски разговор једног од наставника са нашом младом водитељком Дуњом Степановић, ученицом осмог разреда, о некој актуелној теми у школи, док „Наша прича“ промовише хумана дела која човека чине великим. „Вести са терена“ представљају све активности у којима су ученици и наставници узели учешће, тако да ћемо убудуће бити чести гости различитих проба, спортских дешавања и слично- објашњава Танасић.

Како емисија буде расла и напредовала, додаје, тако ће се и рубрике мењати и допуњавати иновативнијим садржајима. Похвале упућује ученици која је показала да је дорасла водитељском задатку.

Новости, таленти и хуманост пре свега
-Са Дуњом имам одличну сарадњу, без икаквог спремања смо дошли на заказан снимајући дан, ја сам јој указао на неке техничке ствари, на дикцију, она је то јако брзо усвојила, уоште нисмо имали потребу да понављамо снимања да бисмо то сређивали. Све је заиста врло лепо текло, пронашла се у томе и воли свој задатак. Сад је тренутно најважнија сарадница у реализацији и прављењу емисије. Монтирањем се ја бавим, користимо школску камеру и телефон, јер неке приче настају спонтано, без претходне припреме и монтаже. Како емисија буде расла, трудићемо се да добије бољи и квалитетнији изглед- подвлачи професор.

Ученици Дуњи није било тешко да стане пред камеру, будући да је у тој улози већ била, у оквиру пројекта новинарке Тање Илић.



-Претходно искуство ми је значило, јер нисам имала велику трему. Није било напорно, ни компликовано, јер сам имала времена да се припремим за снимање и проучим текст како би све на крају било како смо замислили. Најзахтевније је радити разговоре са професорима, али добра припрема све олакшава. Мислим да ће сви који буду гледали емисију имати прилику, не само да се упознају са животом и активностима у нашој школи, већ и да размисле мало о томе колико је важно бити хуман, а моћи ће и да уживају у квалитетној музици и младим талентима школе. Мени ће значити и да се, кад прође неко време, са одређене временске дистанце подсетим како је некад било- наглашава Дуња.

У првој емисији, која је након само неколико дана емитовања већ забележила више од 600 прегледа, гледаоци могу да уживају у музичким талентима школе, наступима хорова, као и да виде најаву за пројекцију школског филма „Небеске страже“ професора Светислава Предића. Обавезна је и промоција хуманитарних активности у школи, јер се тако деца уче правим вредностима и од малих ногу стварају „велики“ људи.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa