Инфо

29. децембар 2022.29. дец 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

КЉУЧЕВЕ СТАНОВА ДОБИЛО 25 ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА

Решен вишедеценијски проблем

Кључеве станова прошлог четвртка добило је 25 избеглица настањених на територији Шапца. Након 27 година од напуштања родних кућа у Босни и Херцеговини и Хрватској трајни дом су нашли у улици Зеке Буљубаше.

-Дошли смо у Србију 1995 године из Петриње. Напокон, након толико година, улазимо у свој стан. Мојој породици ово значи велику сигурност. Нећемо више морати да плаћамо стан, него ћемо имати свој кров над главом, каже Далиборка Марковић која се са трочланом породицом усељава у један од станова.
Станови су изграђени у оквиру регионалног стамбеноом програма, потпројекат 2. Ради се о заједничком вишегодишњем програму Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

-Регионални стамбени пројекат се наставља и у 2023. години. Током протеклих 10 година 6.869 избегличких породица у Србији је добило свој трајни дом, а само у претходна три месеца више од 150 породица је добило своје станове. Имаћемо још нових и сеоских домаћинстава и стамбених објеката којима ћемо помагати избегличке породице широм Србије, навела је Наташа Станисављевић, комесар за избеглице Републике Србије.

Фото: Глас Подриња


Пројекат се спроводи уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансира се средствима Европске уније, као највећег донатора, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Укупна бруто површина зграде је 1.580 метра квадратна, а вредност радова је износила 540.504,00 евра. Станови су величине од 30 до 68 метара квадратних, у зависности од броја чланова породице.
Догађају је присуствовао и градоначелник Шапца Александар Пајић, који је породицама честитао и захвалио свима који су помогли да се овај пројекат успешно реализује.

-Ратних ‘90-их година кроз град Шабац је прошло око 17.000 избеглица, породица које су стале без својих домова. После толико година, уз помоћ Владе Републике Србије, Комесаријата за избегла и расељена лица, преко бројних европских донатора, Европске уније, завршили смо овај објекат и решили стамбено питање за 25 породица са пребивалиштем у Шапцу. Ово је диван дан за све ове породице. Захваљујем им се на стрпљењу. Објекат је мало каснио, али нашли смо могућности и средстава да све завршимо како треба и да се ове породице уселе пре новогодишњих празника. Верујем да су задовољни и честитам им на трајном решењу стамбеног питања, рекао је градоначелник Пајић.

Уручењу кључева су присуствовали и Ричард Коли, шеф развојне сарадње у Амбасади Швајцарске, Мирјана Максимовић, представник Делегације Европске уније у Србији, Душан Ковачевић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о Београд.
М.М.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa