Инфо

29. децембар 2022.29. дец 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА ДР АЛЕКСАНДАР ПАЈИЋ

Шапчани заслужују велике инвестиције

„Највећи пројекат, сигурно и најлепши, је комплекс отворених базена, који су комплетно урађени за непуних шест месеци и финансирани су без икаквог задуживања. Сви којима је путна инфраструктура потребна добиће је средствима из буџета града. То је нешто што у 21. веку морају сви грађани да имају. Све мере које смо имали у претходних годину, годину и по дана, а показале су се добре за наше суграђане, задржавамо и у 2023. Години“ наводи градоначелник Шапца др Александар Пајић
Крајем сваке године сумирају се утисци о одлазећој и праве планови за предстојећу годину. Градоначелник Шапца др Александар Пајић за „Глас Подриња“ говори о најважнијим пројектима и инвестицијама који су обележили 2022. годину и износи планове за 2023. Буџет усвојен на последњој седници Скупштине града Шапца износи више од 6 милијарди динара и највећи је икада, а предвиђено је да се из њега финансирају нови, значајни пројекти.

Шта је то што је обележило годину на измаку? Који пројекти су били најзначајнији?
-Током 2022. године реализовали смо највећи буџет, до овог новог. Много тога што је предвиђено је и урађено. Највећи пројекат, сигурно и најлепши, је комплекс отворених базена, који су комплетно урађени за непуних шест месеци и финансирани су без икаквог задуживања. Поред тога, спортска хала „Зорка“ је у потпуности исплаћена у овој години и прешла је у власништво града први пут у историји. Уговором је рок за исплату био предвиђен крајем 2023. године, али ми смо годину дана раније обавили.

Хала је већ годину дана у пуној употреби и користе је шабачки спортски клубови. Мислим да су то два најозбиљнија пројекта које је град урадио у овој години, као и пројектна документација за изградњу нове болнице. За ову намену је предвиђена парцела од 4,2 хектара на Камичку. Развијамо још један део града. Имаћемо ту и највеће улагање државе у град Шабац, а то је прикључак на ауто-пут Рума – Шабац, нови мост преко Саве и брзу саобраћајницу Шабац – Лозница. Имаћемо нову капију града и омогућити ширење града према новом мосту.

Почели смо ширење водоводне мреже у два правца. Мало је каснила пројектна документација. Намера је да кренемо са новим улагањем од 285 милиона динара у ширење водоводне мреже у 2023. години.

Може ли се рећи да је базен већ прве године оправдао своју изградњу? Да ли је посета грађана била на очекивном нивоу?
-Када смо градили базене било нам је битно да ухватимо купалишну сезону, која траје од јуна до септембра. Трудили смо се да омогућимо нашим суграђанима да могу да користе комплекс у најврелијим летњим данима и у томе смо успели. Заиста је био позитиван одјек. Посетиоци су били задовољни и висином цене карте за улаз, хигијеном, квалитетом воде за купање. Били су им доступни и лежаљке, сунцобрани, пиће, храна. Верујем да ће у следећој години наши суграђани од почетка купалишне сезоне на базенима уживати у још већој мери, него ове године.

Улагања у индустријске зоне нису била запостављена ни ове године, а за следећу се планирају велика издвајања. Шта инвеститори могу очекивати у нареденом периоду?
За претходне две године у Северозападној радној зони продали смо око 77 хектара земљишта. Било је нагађања да ли ће град Шабац поклонити земљу страним инвеститорима. Ништа нисмо дали бесплатно. Сваки центиметар земље ми смо продали по цени коју је одредила Скупштина града, а то је 7 евра по метру квадратом. На тај начин смо имали прилив значајних средстава у буџет града и моћи ћемо даље инфраструктурно да развијамо ту зону. Имамо предности, у односу на друге локалне самоуправе, што на једном месту имамо 600 хектара, од чега је нешто више од 150 заузето. Имамо велики потенцијал за наредни период, али треба да изградимо инфраструктуру, односно да доведемо гас, воду, канализацију, урадимо путеве, чиме би омогућили привредницима да се својим делатностима баве на најбољи начин.
Размишљамо и о Источној радној зони. Тамо имамо важне привредне субјекте који послују и планирамо да следеће године и тамо радимо на инфраструктурном опремању.

Смерница за убудуће
Докле се стигло са седмогодишњим Планом развоја града?
План развоја града 2023.-2030. почели смо да радимо још ове године. Одредили смо радне групе које су радиле поједине области по приоритетима. План радимо у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и они су нам, са својим експертским тимом, помогли да организационо све урадимо на најбољи могући начин. Треба да имамо јасну визију развоја града у једном седмогодишњем циклусу, где ћемо знати који су приоритети и шта је то неопходно граду у наредном периоду. Изабрали смо радне групе које на најбољи начин осликавају друштвена кретања, али и поједине области које желимо да истакнемо у плану развоја града. Тај стртешки документ ће нам свима убудуће бити смерница како да се развија град Шабац.


Шапчани су могли да уживају и у многобројним културним дешавањима?
Изласком из ковида поново смо вратили и друштвени и културни живот у град Шабац. Многобројне манифестације су томе допринеле. Прошле године смо имали изложбу Љубе Поповића Ове године је шабачка публика такође имала прилику да види значајне ствараоце и њихова дела, имали смо Лубардину изложбу, Октобарски салон, изложбу Стевана Чалића. Шабачко позориште је на значајним домаћим такмичењима освојило пет награда и доказало да репертоаром и квалитетом представа формира кулутни идентитет града. Одржано је и Позоришно пролеће. Све установе културе су организовале догађаје и то чиниле на највишем нивоу.

Улагано је и у путну инфраструктуру. Чини се да се током претходне године доста пажње обраћало на села?
Од првог дана, као нова градска власт, донели смо одлуку да нема више дељења наших суграђана не оне који живе на селу и оне који живе у граду. Људи који живе у селу не морају више да дају динар да би од града добили два. Сви којима је путна инфраструктура потребна добиће је средствима из буџета града. То је нешто што у 21. веку морају сви грађани да имају. Поносан сам због тога што смо за само две године урадили више од 70 километара путева. Већина тих путева је на сеоском подручју. Гледали смо која села су приоритетна и урадили 95 одсто од онога што смо обећали нашим суграђанима. Обећања су била велика, али смо велики посао и обавили. Наравно, ту нећемо стати. Предвиђена су озбиљна средства и за наредну годину, око 700 милиона динара, за путну инфраструктуру. Наши суграђани су заслужили сва досадашња и будућа улагања. Да бисмо развијали град морамо имати основне ствари неопходне за живот, како у граду, тако и у селу.

Да ли су спортисти оправдали давања за спорт? На шта ће се обратити пажња следеће године?
Шабац је град спорта и тако треба и да остане. Остварени су значајни спортски резултати у овој години, како у индвидуланим, тако и у колективним спортовима. Наш интерес, међутим, није да развијамо само професионални спорт, него и рекреативни, односно масовни, како би што више Шапчана живело здравијим стилом живота. Преко пројекта који радимо преко Спорског савеза града Шапца, активирали смо школице спорта у нижим разредима основних школа. Радимо у континуитету на мотивисању деце да се баве спортом, како би спорт постао свакодневица у животу сваког нашег ученика, а да ли ће он касније наставити да се бави професионално спортом или само кроз рекреацију, то је индивидуално на сваком.

Одржали смо и значајне спортске манифестације. Верујем да су спортски резултати сходни улагању у спорт и спортску инфрастуктуру. Вратили смо неке спортске величине из иностранства у Шабац, како би европски и светски начин рада био пренесен на наше спортисте и покушали да направимо квалитативни искорак у вези са тренерским радом у нашим клубовима. Радује ме да се спортски колективи нису ослонили само на средства буџета, него су нашли и привреднике који су уложили у спорстке клубове у граду и на основу тога праве и боље резултате. Предвидели смо за наредну годину додатних 25 милиона динара, него у овој и највећи буџет у историји града покушавамо да распоредимо на све сфере живота.

Фото: Глас Подриња


За 2023. годину планиран је велики буџет из ког су и велика капитална улагања. Шта се може издвојити као најзначајније?
Обезбеђен је буџет за 2023. годину, на основу ког смо радили капиталне пројекте који треба да буду реализовани и 29 процената тог буџета ће ићи на капиталне инвестиције. Развијање Северозападне радне зоне и улагање од преко 300 милиона динара јесте једно од најзначајнијих капиталних улагања града, али и 285 милиона динара за ширење водоводне мреже, 120 милиона за нови вртић, 120 милиона за Мачвански трг. Планирано је око 700 милиона динара за путну инфраструктуру.

Све мере које смо имали у претходних годину, годину и по дана, а показале су се добре за наше суграђане, задржавамо и у 2023. години. Предвидели смо буџетом бесплатан превоз за све суграђане од 65 и више година, поделу бесплатних уџбеника за прваке. Нећемо мењати цену грејања у целој овој грејној сезони, иако смо имали већ поскупљење енергената и планирано је ново у јануару. Корисницима „Топлане Шабац“ нећемо кориговати ни цене фиксног, ни варијабилног дела и тиме по прорачунима, за једну грејну сезону, за стан од 50 квадрата, уштеда је око 200 евра.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa