Инфо

29. децембар 2022.29. дец 2022.
64. ИЗБОРА ГЛАСА ПОДРИЊА ЗА НАЈБОЉЕ У СПОРТУ ПОДРИЊА У 2022. ГОДИНИ

Лауреати међу изванредним

Жири у саставу: Иван Митровић (судија Основног суда у Шапцу некада један од најбољих баскеташа Југославије), Милош Митровић (рекордер по броју одиграних мечева у дресу Металопластике), Зоран Живковић (директор Гласа Подриња) и Душан Благојевић (уредник спортске рубрике) је изабрао. Да ли су сви добитници то залсужили? Апсолутно ДА. Да ли су била још многа имена која су могал бити на њиховом месту на основу резултата у овој години? Апсолутно ДА. Није лако измерити, проценити и рангирати неупоредиво, али као и до сада, трудићемо се да испратимо сва индивидуална и колективна постигнућа н нашим странама без обзира да ли их постижу лауреати или не.

НАЈУСПЕШНИЈИ ПОЈЕДИНЦИ
Милица Познановић
(АШК Темпо)
спортисткиња Подриња за 2022. годину



Млада атлетичарка је потенцијал у бацачким дисциплинама, што је и потврдила наступом на Светском јуниорском шампионату у излазној години, међутим она се намеће и као сениорка. У 2022. постала је вицешампион Србије међу дискашицама, а освојила је и сениорски Куп Србије.

Огњен Стојановић
(ВК „Шабац“)
спортиста Подриња за 2022. годину



Огњен Стојановић је у завршници претходне сезоне преузео улогу лидера у екипи Шапца. Био је најбољи стрелац у плеј офу, а и у текућој сезони је водећи играч клуба. Постао је стандардни репрезентативац, није статус мењао ни након промене селектора. Играо је на Европском првенству у Сплиту.

НАЈУСПЕШНИЈИ КОЛЕКТИВИ
Ватерполо клуб „Шабац“
спортски колектив Подриња



Шабачки ватерполо оставља историјску сезону иза себе. Ван свих очекивања Шабац је освојио треће место у сезони, испред вечитих ривала, а потом изборио четвртфинале Евро купа, другог европског такмичења. Три годишта млађих категорија су шампиони државе и освајачи Купа, а генерације 2008. и 2010. су незванични шампиони Европе (освајачи Томо купа, први из Србије). Други тим ВК Шабац, ВК Сава се пласирала у Прву А лигу (други ранг).

Рукометни клуб
„Металопластика Еликсир“
спортски колектив Подриња



После шест година без националног трофеја Металопластика је успела да поново освоји Куп Србије почетком пролећа 2022. Јесен је започела трофејом у Супер купу, а пехари добијају на значају када се зна да су освојени након победа над Војводином, шампионом Србије и тимом који у та два меча био велики фаворит. Једини је шабачки клуб који је освојио трофеј у сениорској конкуренцији колективних спортова. Екипа до 12 година је вицешампион државе.

БУДУЋНОСТ СПОРТА
Увек најтежа категорија приликом одабира је она где бирамо најбоље међу младима. Много је добрих резултата, различитих спортова и тешко је направити процену. Уз изабране много успеха су имали и Никола Кљајић, Немања Илић, Лазар Драгојевић, Петар Поповић, Анђела Ружић, Сара Стошић, Урош Ћосић, Душан Станковић, Лука Мањенчић и др. Избор је тежак, али је срећа да је будућност спорта нашег подручја сигурна.

Јана Лукић
(ТК Летњиковац)
најбољи млада спортисткиња у Подрињу 2022.



Јана Лукић је у последњој кадетској години потврдила доминацију у својој категорији. На националном нивоу не зна за пораз, нити било шта мање од златне медаље, док квалитет потврђује са четири титуле турнира Г2 категорије, као и сребро на Европском првенству. Једна победа је делила од медаље и на Светском првенству.

Жарко Крајишник
(ТК Шабац)
најбољи млади спортиста у Подрињу 2022.



Жарко Крајишник је и у јуниорској конкуренцији поновио успех из кадетске. Освојио је вицешампионску титулу планетарног нивоа на Светском првенству у Софији. Уз ово сребро Крајишник је освајао и титуле на турнирима Г категорије, као и на националном нивоу. У финишу године се попео на трон и у Паризу на престижном турниру најјаче класе.

СЛАВА У ДИЈАСПОРИ
Петар Ђорђић
(РК „Бенфика“)
спортиста Подриња у дијаспори



Петар Ђорђић је играма у 2022. заслужио да буде заузет током јануара, јер ће поново бранити боје репрезентације на великом такмичењу, овај пут Светском првенству. Рођени Шапчанин трећу сезону носи дрес Бенфике. Током године на измаку освојио је са лисабонским тимом титулу Евро лиге, другог такмичења Европе, шокиравши славни Магдебург у финалу. Ђорђић је био најбољи стрелац такмичења.

НАЈБОЉИ ТРЕНЕР-ПЕДАГОГ
Урош Павловић (КК Зорка)
тренер Подриња за 2022. годину



Урош Павловић члан стручног штаба репрезентације и Кајак клуба Зорка и тренер четверца млађих сениора на 500 метара који је изненадио све и из улоге аутсајдера у финалу Европског првенства стигао до сребра. У посади био и Бранко Лагунџић. Био је у стручном штабу КК Зорке која је освојила две екипне титуле и свеукупну вицешампионску у Србији.

ОНИ КОЈИ ДОЛАЗЕ
Интерни принцип приликом избора је да у категорији младих спортиста највиша признања понесу представници у индивидуалним спортовима. Ипак, година која лагано одлази обележила су велика постигнућа и на пољу колективних дисциплина. Троје Шапчана имало је важне улоге у три селекције, три спорта. Одлучили смо да остварено фаворизујемо кроз посебна признања.

Матеја Додић
(Металопластика Еликсир)



Матеја Додић је у текућој сезони трећи стрелац Металопластике Еликсир, иако врло млад незаменљив на позицији левог крила, повремени сениорски репрезентативац. Ипак, врхунац године за њега била је бронза на Европском јуниорском првенству, што је прво одличје у овом веку за рукометаше јуниоре на континенталном првенству.

Филип Новаковић
(ВК „Сава“)



Филип Новаковић није имао предаха током целе године. Био је један од водећих играча Саве у неочекиваном походу на Прву А лигу у конкуренцији искуснијих екипа. Као важан члан кадетске репрезентације освојио је бронзану медаљу на Европском првенству. Тренутно је капитен Саве.

Андреј Мушицки
(КК Мега Мис)

Фото: www.proballers.com


Андреј Мушицки капитен пете кадетске репрезентације света, шампион Србије са Мегом у кадетском узрасту и члан јуниорске екипе која је постала шампион Европе почетком лета. Освојио је титулу школског првака света.

ЖИВОТ ПОСВЕЋЕН СПОРТУ
Томислав Којић
допринос развоју спорта у Подрињу



Томислав Којић је 2022. године прославио пола века бављења карате спортом. Говорити о професору Томи је једнако говору о родоначелнику карате спорта у Шапцу. Он га је учио у Сарајеву, током студија, а по повратку кући основао први клуб у Шапцу одакле су поникли сви мајстори древне вештине из нашег града. За каратисту, каже професор Тома, нема пензије, те је активан и данас као тренер и такмичар клуба „Соко“ из Мајура. Освајао је најважнија међународна признања и у позним годинама.


НЕВЕРОВАТНО, А МОГУЋЕ
Душан Пауновић
спортски подвиг 2022.



Душан Пауновић је човек из краја, на први поглед заљубљеник у спорт, рекреативац, а и ствари је човек од гвожђа, први Шапчанин који је завршио Iron man challenge, екстремни триатлон. У Аустрији је за 12 сати савладао 3,8 км пливања, 180 км вожње бициклом и 42,2 км трчања. Све то је постигао на прагу шесте деценија, те је и доказ да су године само изговор, не оправдање.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa