Инфо

29. децембар 2022.29. дец 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Милан Дамњановић, председник Општине Богатић

Улагања у инфраструктуру и младе приоритет у наредној години

Буџет за 2023. је милијарду и 55 милиона, што је рекордно велики износ. Радимо на основу реалних прихода и консолидације буџета, настављамо са инвестицијама, како у инфраструктуру, тако и у школство и у Предшколску установу
За инвестициона улагања опредељен је велики део буџета и радује што је већина предвиђених пројеката и успешно реализована. Са том праксом наставиће се и у следећој години и тако наставити са давањем потребног доприноса развоју заједнице, истиче председник Општине Богатић Милан Дамњановић.

Који су најважнији инфраструктурни пројекти обележили претходну годину?
Важно је напоменути да је вођено рачуна о равномерној заступљености месних заједница. Урађена је санација депоније у Совљаку. Вредност посла је 36 милиона динара, од чега смо од државе добили 30 милиона и наше учешће је било шест милиона динара. Уређење села Бадовинци подразумева центар, тротоар, зону школе, раскрсницу према Прњавору, Бадовинцима, а ту је и реконструкција и осталих општинских путева. Радили смо наставак и санацију водоводне мреже у Богатићу. Вредност та два посла је око шест милиона динара. Играоница, као и игралиште у оквиру основне школе, важни су за суграђане.

Пројектом са Министарством екологије и Владом Шведске вредним око 200 хиљада евра добили смо камион смећар и око две хиљаде контејнера за одвајање сувог отпада. ЈКП „Богатић“ је кренуло са организованим одношењем смећа у свих 14 месних заједница. Самим тим стичемо услове да кренемо у затварање дивљих и привремених депонија. Потписан је и уговор између Општине Богатић и Министарства рударства и енергетике о суфинансирању програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова и додељена средства износе 3.000.000,00 динара.

Значај ауто- пута Рума- Шабац
Цела Србија је подигнута на много виши ниво због изградње ауто- путева и проширења друмског саобраћаја. Свакако да ће и Богатић у свему томе видети свој бенефит. Бићемо неколико километара од ауто- пута, четири километра од следеће брзе саобраћајнице, која ће ићи ка Павловића мосту. Већ имамо заинтересоване инвеститоре који виде могућност да на подручју општине нешто раде и да отварају своје фирме и погоне. Немерљив је значај и за развој туризма и очекивани повећан долазак туриста у наш крај познат по геотермалним потенцијалима.


Богатић је међу 250 европских општина и градова који термалну енергију користе за грејање. Предстоји и друга фаза топлификације?
Богатић је познат по геотермалним изворима који су дуго година били неискоришћени. Другу годину се осам установа греје на геотермалну воду. Уштеде на енергентима су од 150 до 180 хиљада евра у току једне грејне сезоне. Са Министарством рударства и енергетике потписали смо меморандуме о разумевању за пројекат „Обновљива даљинска енергетика у Србији“ и заједно са још 10 градова ћемо наставити топлификацију. Требало би да се загревају Културно- образовни центар, Народна библиотека „Јанко Веселиновић“ и Дом здравља, као и црква у Богатићу. Дом здравља ће имати и грејање и хлађење у току лета.

На изворишту ББ- 2 почела је изградња стакленика за производњу хране. У питању је домаћи инвеститор, што је значајно за нашу привреду, али и за сам Богатић. Биће запослено 15 људи по хектару стакленика. То ће употпунити искоришћеност геотермалних потенцијала.

Богатић је познат и као пољопривредни крај. Колико су пољопривредници у претходном периоду користили стручну помоћ, бесповратне кредите и друге мере помоћи?
У Богатићу се 90- 95 посто становника бави пољопривредом и то нам је најзначајнија грана привреде. Морамо бити свесни да је тешка ситуација, али држава је у великој мери помагала и велике субвенције су се слиле на подручје општине, од објеката за сточни фонд до машина за обраду земље и осталог.

Општина такође има своје мере помоћи. То су субвенционисани кредити, где смо у 2022. години издвојили 6,5 милиона за камате и настављамо и следеће године. Такође имамо субвенције за телад и још неколико мера помоћи. Организовали смо веома успешан Сајам пољопривреде у марту, као и репрезентативну изложбу говеда и оваца и планирамо ове две манифестације и у наредној години.

Признања су стигла са Сајма етно хране и пића у Београду. Колико је то, поред препознатљивих манифестација, значајно за развој туристичких потенцијала?
Богатић је у последњем периоду много урадио за развој туризма. Туристичка организација је основана 2011. године и правили смо помаке и кроз манифестације и кроз регистрацију сеоских туристичких домаћинстава и категоризацију лежајева. До пре неколико година нисмо имали ниједан категорисан кревет, а сада их имамо око 90.

По статистици, ми смо прошле године имали две и по хиљаде ноћења у општини, што је за Богатић лепа и велика цифра. Још увек радимо на томе да правимо садржај да госта који дође овде задржимо и да има шта да види. Чињеница да су наши суграђани узели награде на Сајму потврђује њихову заинтересованост да се баве тиме. Наставићемо са развојем туризма. Жеља нам је да од пољопривредног газдинства направимо предузетника који ће у свом домаћинству, са својом сировином, производити и бити на ширем тржишту и моћи да себи и својој породици остварује приходе.

Како се култура повезала са манифестацијама и који је њен значај за развој општине?
Буџет за културу за ову годину је више од 30 милиона динара. Имамо традиционалне манифестације, на првом месту „Хајдучке вечери“, а у последњих неколико година једна од значајних јесте „Богатфест“ која је постала интернационална. ФА „Ђидо“ побрао је награде по Европи и другим континентима, стигли су и до Кине и увек су на најбољи могући начин представљали Општину Богатић, као и наши глумци аматери. Етно парк и ликовна колонија у Совљаку, која се одржава скоро 30 година, веома утичу на развој културе на подручју наше општине.

Фото: Глас Подриња


Дом здравља би ускоро могао да добије нову опрему, што ће побољшати здравствену заштиту. Колико су и лиценциране услуге значајне за социјално угрожене категорије становништва?
Дом здравља Богатић је установа која пружа квалитетне услуге нашим суграђанима. Ове године смо га опремили захваљујући Министарству здравља. Добили смо три санитетска возила, два за хитну и један за дијализу, очекујемо испоруку рендгена, тако да ћемо наставити са улагањем.

Жеља нам је да у наредној години свако село добије бар једном недељно лекара, а по могућству и два- три пута медицинску сестру. У погледу социјалних услуга могу слободно да кажем да смо међу најбољима у Србији. Имамо три услуге: дневни боравак за лица са посебним потребама, становање уз подршку и помоћ у кући. Те услуге развијамо и постављамо све више стандарде, постајемо пример добре праксе за друге. Ове године је издвојено око 14 милиона само за те намене, без осталих давања из области социјалне заштите.

Које су највеће инвестиције планиране у следећој години?
Буџет за следећу годину је милијарду и 55 милиона, што је рекордно велики износ. Радимо на основу реалних прихода и консолидације буџета, настављамо са инвестицијама, како у инфраструктуру, тако и у школство, проширење вртића. У следећој години једнократну помоћ за полазак у школу смо подигли са 5.000 на 8.000 динара, а студентске стипендије са 10 на 15 хиљада динара. Такође, ученицима који полазе у први разред обезбедићемо књиге. Определили смо два милиона динара да бисмо први пут организовали одлазак основношколаца на море.

Најзначајнија капитална инвестиција је потписивање уговора за изградњу канализационе мреже. У пројекту смо државе „Очистимо Србију“. У питању је 200 километара канализационе мреже и два пречишћивача отпадних вода. У наредних месец- два очекујемо да се комплетира документација за почетак радова. За следећу годину план нам је изградња два тротоара у Богатићу и то у улици Бранка Ђонлића поред државног пута Богатић- Црна Бара, као и у улици Станка Мартиновића поред државног пута Богатић- Бадовинци, али и повећано улагање у асфалтирање општинских путева и улица.

Жеља нам је да у наредној години свако село добије бар једном недељно лекара, а по могућству и два- три пута медицинску сестру


У плану су и радови на пресвлачењу спортског полигона у дворишту Основне школе у Богатићу и на реконструкцији трибина Фудбалског клуба „Млади Борац“ Дубље. Значајни су и проширење водоводног система Богатић- прва фаза изградње (улица од Мике Витомировића до пута за Дубље, Јањића сокак“), као и планирана реконструкција дечјег игралишта у Богатићу.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa