Инфо

29. децембар 2022.29. дец 2022.
Ћоса и шампиони Војводине (1976): Бајић, Миражић и Марковић, Фото: Приватна архива

Ћоса и шампиони Војводине (1976): Бајић, Миражић и Марковић, Фото: Приватна архива

У рингу против заборава

Нове наде и стари снови

Чинило се да је сан толико близу да једноставно не може остати недосањан. У последњем колу Друге лиге Мачви је требала победа у Шапцу над Пулом и место у Првој савезној лиги било би осигурано. Стизале су информације да Истријани не долазе у најјачем саставу, јер су већ обезбедили место међу најбољима. Спремао се Шабац за боксерски спектакл. Десет Мачвиних асова деловало је спремно, а онда, на мерењу тројица тежински премашила своју категорију. Прописи су јасни, уколико тим нема осам боксера, пораз је неминован службеним резултатом.

Уместо већ спремног славља, резултат 0:18, Пула и Славија Бања Лука су у Првој лиги. Тренер Ђорђе Бајић Моруна се повлачи са места тренера и више никада није заузео то место. Душан Јанчикић Јанчика преузима екипу и све почиње од почетка, по ко зна који пут. Да буде и теже све, Микан Поповић, адут за нови поход прелази у Партизан, не баш у складу са прописима, али тако нису мислили у БСЈ.

Рајшић из нокдауна
Поменути дуел против Пуле био је кључни у пласману у бараж, а одлучујућом победом сматра се успех Живорада Рајшића против Вујовића. У том трентуку Рајша је капитен и већ ветеран. Почетком друге рунде је био у нокдауну, а боксер Пуле пун самопоуздања. Многи су отписали домаћег борца у том тренутку Ипак, на велико изненађење свих он се брзо опоравља, уместо дефанзиве одлучује са за иницијативу и на крају слави убедљиво поенима за велико славље на трибинама.


У новој сезони, са измењеним саставом, Мачва је близу у групи Запад Друге савезне лиге. Три екипе су имале место у елити. Погађате, Мачва је четврта на крају, а снове су испунили: Слобода Тузла, Младост Апатин и Борово. Јанчикић напушта место тренера у финишу првенства због заузетости на радном месту, те клуб одлучује да први пут ангажује професионалног тренера. Избор је Манџа Веселиновић.

Живко Манџа Веселиновић, Фото: Приватна архива


Уз Манџу започиње период ангажованог рада у проналаску талената кроз ревије у сеоском подручју, а у клупској школи стасавају нове снаге: Милан Дестановић, Драган Петровић, Љубиша Марковић, Драган Станковић. Иако не успева у покушајима уласка у Прву лигу, БК Мачва представља Боскерски савез Војводине на интеранционалном турниру „Балатон“ у Мађарској 1972. и 1974. Посебно је успешан други наступ када боскери освајају десет медаља, од чега две златне Дестановић и нови члан Драган Вучић.

Вучић победник турнира у Мађарској, Фото: Приватна архива


Клуб осваја 1972. Куп „Браство – јединство“ као највећи екипни успех, уз бројне медаље у појединачној конкуренцији. Драган Петровић је шампион Југославије у папир категорији, потом трећи у Букурешту на Европском првенству 1972. У четвртфиналу је победио Маутамакија, да би у полуфиналу био поражен од Николова. Дестановић је јуниорски шампион Војводине и најбољи боскер турнира.

1975.први пут меч домаће лиге у директном преносу


После освајања првог места у својој групи Друге лиге Мачва добија нову прволигашку прилику 1974. кроз доквалификације са преосталим првацима. Пула је остала у лошем сећању од 1970, те је привукла пажњу у новом првенству. Пуљани су дошли као фаворити, једини непоражен тим, а у Шапцу су изгубили 13:7. За Дом синдиката се тражила карта више. Сандић је савладао Чалића, Петровић Продана, Јашар Карадаревић бољи од Софтића, Рашевић слави против Веленика, а одлучујућу победу бележи Живорад Рајшић над Вујовићем. Још је Кривокапић победио Ројнића. Чеда Јовановић Бедрин су боксовали нерешено, док су бодове Пуљанима донели: Ковијанић, Станковић и Герлић против Крстића, Веленика и Вучића.

Драган Петровић Молер, Фото: Приватна архива


Како су Мачва и „14. октобар“ Крушевац имали исти број бодова босковали су мајсторицу и то у Београду. Први пут је један меч домаће лиге директно преношен тог 16. фебруара 1975. Велика дворана није имала сободан ни милиметар на трибинама, аутобуси из Шапца су пристизали пуни навијача, али радовао се Крушевац, било је 12:8. Поново други славе, Мачва тугује.

Иако је пред вама последњи број у текућој календарској години, он не означава крај нашег фељтона, већ ће „У рингу против заборава“ бити настављено и првим бројевима наредне календарске године.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa