Инфо

5. јануар 2023.5. јан 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРЕДСЕДНИК ГРАДСКОГ ОДБОРА СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ СРБИЈЕ ШАБАЦ
ДР ВЕТ. МЕД. НИКОЛА МИЛУТИНОВИЋ

Партија није један човек

„Желим да се окружимо вредним и честитима људима, и да такви будемо снага слабим и немоћним. Потребни су са нам и прекаљени социјалисти чије поштење треба да буде узор чланству. Не користите политику за личну промоцију и богаћење. Политику употребљавате за добробит грађана“, каже председник ГО СПС-а у Шапцу, др вет. Мед Никола Милутиновић
Др вет. Мед. Никола Милутиновић недавно је изабран за председника Градског одбора Социјалистичке партије Србије. Изабран је једногласно, подршком свих 85 делегата. Милутиновић је члан СПС-а од 1994. Године и није их напуштао ни у данима најтежим за странку. Налази се на челу Ветеринарског специјалистичког института у Шапцу и заслужан је за формирање молекуларне лабораторије у којој је на ковид 19 тестирано више од 100.000 узорака.

За „Глас Подриња“ говори о плановима за функционисање странке у наредном периоду и њеном поновном постављању на стабилне темеље, као и о важности сарадње са грађанима и праћењу њихових потреба.

Који су први кораци које ћете предузети као председник ГО СПС у Шапцу? Да ли у странци има места за нове људе?
Свестан сам одговорности али и обавеза које чекају моје сараднике и мене, али и шабачки СПС. Партија није један човек, већ људи. Због тога ће моја пажња бити усмерена на њих. Ми смо на недавно одржаној Изборној конвенцији поставили одбор на ноге, гласањем за председника, али и потпредседнике. Сада следи посао на јачању страначке инфраструктуре, омасовљењу и раду. Желим да се окружимо вредним и честитим људима, и да такви будемо снага слабим и немоћним. Ако смо већ у политици, а ја сам део тога више од пола живота, онда треба нешто и да урадимо за грађане.
Сви који на овај начин желе да се баве политиком, добро су дошли у наше редове.

Онај ко гаји и развија религиозна осећања бар једном у животу је помислио - У добру се не понеси, у злу не понизи. У ту мисао стао је цео СПС шабачки. Ако је и било оних који су другачије радили, то је сигурно један од разлога због ког данас нису овде. Дакле, када знамо како је бити на врху, али на дну, онда смо савладали како да се не уздигнемо превише


Са каквим проблемима се ГО до сада сусретао и видите ли начин да се они реше?
СПС је била снага. Судећи по резултатима, као да никад то није престала да буде. Ја сам био део те снаге када је била на свом врхунцу, али и на дну. То се тада чинило као страшан пад за цело чланство, а данас на то гледам као на лекцију из које се ваља много тога научити. И онај ко гаји и развија религиозна осећања бар једном у животу је помислио - У добру се не понеси, у злу не понизи. У ту мисао стао је цео СПС шабачки. Ако је и било оних који су другачије радили, то је сигурно један од разлога због ког данас нису овде. Дакле, када знамо како је бити на врху, али на дну, онда смо савладали како да се не уздигнемо превише. Дуго је одбор СПС -а био у повереништву, па је пред нама велики посао да вратимо поверење чланства, доведемо нове људе са савременим идејама и размишљањем који знају шта је потребно њиховим вршњацима. Потребни су нам и прекаљени социјалисти чије поштење треба да буде узор чланству.

Које су најважније тачке програма на којима ће се базирати рад ГО?
СПС је одувек био странка која се брине за оне којима смо потребни и ту политику ћемо наставити. Социјална правда и поштен однос према грађанима биће наш циљ. Немамо времена за нереална обећања, али ни за чекање да покажемо грађанима да имају разлог да нам верују. Социјалистичка партија се темељи на принципима слободе и једнакости, али и на честитом раду и стицању награда за труд. За то ћемо се борити. У Шапцу за то има простора и свако ко хоће да ради има где. Ми ћемо настојати да буду достојанствено плаћени, али и да имају пристојне услове за живот и рад.

Каква је сарадња са централом странке у Београду?
Није тајна да је овај одбор формиран уз подршку Београда, али је добро што су данас овде људи који познају и воле свој град. Не може се из централе странке водити политика у градовима широм Србије, посебно у СПС – у који има развијену страначку инфраструктуру. Тешко да може неко боље познавати суштину СПС-а од мене који сам њен део од студентских дана па до данас. И на крају, не може неко са стране више волети свој град, од мене који сам у њему рођен и где сам остао да живим са породицом. Председник СПС-а, Ивица Дачић, води озбиљну политику, а наш посао је да то пресликамо у локалној заједници.

Тешко да може неко боље познавати суштину СПС-а од мене који сам њен део од студентских дана па до данас. И на крају, не може неко са стране више волети свој град, од мене који сам у њему рођен и где сам остао да живим са породицом


Какви су планови за наредне локалне изборе? Да ли ће вам резултат бити приоритет?
Избори су ту, и то је разлог политичког престројавања и груписања. Ми не јуримо резултат, јер СПС зна како је када су сви уз нас. Међутим, то није суштина. Ми треба да живимо безбрижније и боље, у друштву социјалне правде и доброг привредног окружења. И не само у граду, већ и у селу. За изборе ћемо се припремати искључиво у договору са грађанима, а не са странкама. Тиме ћемо и суштински показати да су нам они важни. Природно је да грађани од политичара очекују помоћ, али се подразумева да им они то чине. То је систем. Ми смо њихови представници у институцијама, а из локалних средина треба да се чују потребе и проблеми којима ће се политичари бавити. Тада бављење политиком има и сврху и циљ.

На који начин се може унапредити живот грађана Шапца?
Тако што слушате грађане. Не занемарујете њихове проблеме и не постављате се изнад њих. Не користите политику за личну промоцију и богаћење. Политику употребљавате за добробит грађана. Када су они задовољни, дају вам добру оцену на изборима. Ја ослушкујем грађане, питам их шта очекују, спреман сам да се укључим у решавање свих проблема. Али, то не може један човек, то може више њих. Мој је утисак да ова власт у граду ради доста добрих ствари за грађана, како на привредном тако и на инфраструктурном плану. Увек сам спреман да подржим добре ствари. За то ћемо се и ми залагати.

Предност Шапца је велика привредна активност, коју ће још више подићи аутопут и брза саобраћајница. Сви се сећају да је због тог пројекта Милутин Мркоњић неколико пута боравио у Шапцу, али, нажалост, за то није било довољно воље. Сада је на те пројекте стављена тачка и то је сигурна перспектива за наш град. Када имамо добар буџет, лако је улагати. Наравно, наше је да слушамо грађане и њихове потребе, а ми социјалисти то одлично знамо. Своје знање и искуство нудимо грађанима, а они знају да их нећемо изневерити.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa