Инфо

5. јануар 2023.5. јан 2023.
Преузето:https://localpress.org.rs/kako-sacuvati-mentalno-zdravlje-social-detox/

Преузето:https://localpress.org.rs/kako-sacuvati-mentalno-zdravlje-social-detox/

Како сачувати ментално здравље: social detox

Друштвене мреже постале су саставни део наших живота и свакодневице. Иако се константно истиче само њихов негативан утицај, свакако постоји и позитиван, попут едукације, откривања прилика за младе, мотивације, креативности… Али чак и да врло пажљиво одаберемо који садржај пратимо и користимо ове позитивне стране, свима нам је некада потребан одмор. Тиме што се „детоксујемо” од друштвених мрежа и њихових негативних страна, бринемо о нашем менталном здрављу.

Мила Антоновић, која се бави темом менталног здравља и која је већ годинама присутна на различитим друштвеним мрежама као што су Јутјуб и Инстаграм, поделила је са нама своје мишљење на ову тему, уз савете и навике које сматра корисним.

Преузето:https://localpress.org.rs/kako-sacuvati-mentalno-zdravlje-social-detox/


Ми млади смо од раног детињства изложени телефонима и друштвеним мрежама. Са само 6 година сам отворила Фејсбук профил, а са 11 започела Јутјуб канал који тренутно има преко 140 хиљада пратилаца. Ментално здравље је тема о којој треба много више да се прича и ми млади треба да будемо покретачи промена у нашем свету – али прво треба да кренемо од себе и рада на себи.

„Чишћење” од друштвених мрежа може да буде много теже него што мислимо
То је због тога што смо у буквалном смислу навучени на мреже, информације и нотификације које нам дају допамин сваки пут када их видимо, па чак и чујемо. У данашње време, када се упознајемо са новим људима, одмах се повезујемо преко друштвених мрежа. Када видимо или радимо нешто лепо, путујемо, једемо или се дружимо, свако вади телефон да буде спреман за фотографију која ће касније завршити на мрежама. Како то да одем на путовање и да не поставим фотографије? Као да нисам ни била…

Мила Антоновић, која се бави темом менталног здравља и која је већ годинама присутна на различитим друштвеним мрежама као што су Јутјуб и Инстаграм, поделила је са нама своје мишљење на ову тему, уз савете и навике које сматра корисним


Ово су само неки од разлога зашто не можемо да се одвојимо од телефона као уређаја. Са друге стране, постоје и много већи проблеми о којима се не прича много, као што су љубомора и несигурност. Верујем да се многима десило да сатима гледају туђе профиле и да се након тога осећају ужасно јер „нисмо исти”. Ово доводи до мањег самопоуздања, жудње за савршеним животом, конзумеризма, али и много тежих проблема – поремећаја у исхрани, депресије и анксиозности.

Мали подсетник ‒ ничији живот није савршен и сваки профил на инстаграму изгледа скоцкано, али то није истина. Уколико се упоређујете са другима, знајте да је време да се ради на себи.

Мреже треба користити умерено за све, али ако нисмо свесни на шта нам време одлази – то није добро
Да видите на чему сте, погледајте статистику на телефону и на којим апликацијама сте провели највише времена. Запишите шта сте на њима радили. Запитајте се да ли сте запамтили нешто од свих информација које сте данас видели? Да ли се сећате бар три ТикТока која сте погледали? Одговор је вероватно кратак и лимитиран. Посебно ако посао или школа испашта због овога, онда је право време да се тргнемо и обратимо пажњу.

Преузето:https://localpress.org.rs/kako-sacuvati-mentalno-zdravlje-social-detox/


Мој савет за све младе који би желели да пробају „детокс” од мрежа је да прво ограниче своје време на телефону и направе здраве границе – не идем у тоалет са телефоном (Звучи смешно, зар не? Али доста људи то ради!), нема телефона док једем, не користим телефон док шетам улицом… Смањите мреже на којима сте и уколико се осећате лоше након целог дана на мрежама, знајте да треба да промените садржај који пратите.

Постављање циљева за детокс од мрежа може да помогне
На пример, један дан у месецу оставите телефон у својој соби и немојте га користити – тај дан се посветите себи, породици, пријатељима… Циљеви који на почетку делују немогуће или су доста захтевни ће вас спутавати да истрајете. Зато будите реални, па ако једном месечно оставите телефон, онда хајде наредног месеца два дана. Након тога, чак и после оваквих малих промена, осетићемо позитивну разлику – а некада ћемо се осетити као да много тога пропуштамо… а заправо, ништа нисмо пропустили.

Погледајте на вашем телефону колико сте сати дневно на њему? Све преко 2 сата је превише. Један од циљева може да вам буде баш тај, да сваке недеље смањите сатницу за сат времена! Постепено креирање добрих навика ће вам помоћи да истрајете на дуге стазе. Не чекајте право време за нешто јер никада неће бити право време осим сада и овог тренутка!”

Сви у току дана правимо изборе. Врло је важно да их правимо свесно и да мењамо навике које нам не служе. Ми треба да користимо друштвене мреже, а не да оне користе и контролишу нас. За време потрошено на бесконачно „скролл-овање” можемо урадити много боље ствари које ће нам значити данас, сутра, а и цео живот.

Погледајте на вашем телефону колико сте сати дневно на њему? Све преко 2 сата је превише. Један од
циљева може да вам буде баш тај, да сваке недеље смањите сатницу за сат времена!Постепено креирање добрих навика ће вам помоћи да истрајете на дуге стазе. Не чекајте право време за нешто јер никада неће бити право време осим сада и овог тренутка!


„Детокс” нам служи да управо ово увидимо, али ту наше залагање не престаје. Након њега, треба да наставимо да водимо рачуна о проведеном времену на мрежама, садржају који пратимо и обогатимо свој живот радећи друге ствари које волимо и које нам засигурно много више пријају.

Ауторка: Милица Бабић

Преузето:https://localpress.org.rs/kako-sacuvati-mentalno-zdravlje-social-detox/

“Пројекат се реализује у оквиру Програма малих медијских грантова који финансира Амбасада САД а администрира Медиа и Реформ Центар Ниш. Ставови, мишљења и закључци изнесени у пројекту нужно не изражавају ставове МРЦН и Амбасаде САД већ искључиво аутора.“
Милица Бабић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa