Инфо

12. јануар 2023.12. јан 2023.
Репрезентација у Дубајиу (фото: БСС)

Репрезентација у Дубајиу (фото: БСС)

БОКС: ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ 2024

Прилика за Аметовића

Међународна боксерска федерација и Међународни олимпијски комитет су дуго у сукобу и још увек, попут Демокловог мача, изнад древног спорта стоји опасност избацивања из олимпијског програма.

О. Аметовић у борби за ОИ (фото: БСС)


Велике шансе су да бокса не буде у Лос Анђелесу 2028, а за сада се чини да ће Париз 2024. имати племениту вештину. Квалификације и сам турнир у Токију реализовао је у потпуности МОК, док за Париз нема инструкција. Било како било, ИБА је објавила систем квалификација за ОИ у Паризу наредне године, као и списак олимпијских категорија.

Спорт са древне Олимпије
Бокс је у програму модерних Олимпијских игара од 1904. године у Сент Луису до данас, уз изузетак оних у Стокхолму 1912. Ипак, осим модерне ере, бокс је у античкој форми заступљен и на древним Играма у Олимпији. Записи говоре да песничење постоји од осмог века пре нове ере. Уместо рукавица носили су завоје на песницама, нема много детаља о правилима, али је суштина била врло слична модерном боксу.


За олимпијска одличја мушкарци ће водити борбу у седам категорија, жене у шест. У тежински најлакшој категорији код мушкараца озбиљан кандидат за Игре биће Омер Аметовић. Реч је о категорији до 51 кг. Млади Шапчанин је свакако најбољи у Србији што се тиче поменуте категорије. Први филтер квалификаната биће Европске игре у Кракову (јун – јул), где ће полуфиналисти стећи олимпијску квоту, а ко не успе на тај начин да се избори, има прилику 2024. кроз два турнира светских квалифиакција где је конкуренција јача.

Олимпијски град светлости (Nicolas Briquet/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)


Аметовић је поникао у Боксерском клубу „Живорад Рајшић“, а тренутно боксује за екипу Сомбора. Био је трећи јуниор Европе 2018 и трећи омладинац 2019. године. Наступао је на Светском сениорском шампионату 2021. године, а претходне године је освојио и бронзу на Медитеранским играма. Осим категорије до 51 кг, олимпијски турнир у мушкој конкуренцији предвиђа: 57, 63 и по, 71, 80, 92 и 92 кг плус. Иако је и Семиз Аличић виђен као олимпијски кандидат, његова категорија је до 60 кг, која није укључена у програм наредних Игара.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa