Инфо

12. јануар 2023.12. јан 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Годишња изложба Удружења ликовних стваралаца Шапца

Генерацијска различитост повезница

Жири за излагање у Народном музеју одабрао је 64 рада од 56 аутора. Поставка отворена до 16. јануара
Одабир радова за Годишњу изложбу Удружења ликовних стваралаца Шапца коју заинтересовани љубитељи уметности могу погледати у Народном музеју у Шапцу до 16. јануара, резулат је кртитичке анализе ликовне сцене града и селекције трочланог жирија.

Марина Цветановић, кустос историчар уметности у Центру за културу „Вук Караџић“ у Лозници, Слађана Маринковић мастер графичар из Ваљева у др Драган Марковић Маркус председник Удружења ликовних уметника Шапца, за излагање одабрали су 64 рада од 56 аутора.

Фото: "Глас Подриња"


Поставку чине дела различитих тематика, ликовних сензибилитета и техника. Нешто већи формати него ранијих година и мања заступљеност скулптура.

Председник УЛСШ др Драган Марковић Маркус истиче да су годишње изложбе током деценија стекле респектабилну позицију на културној сцени града, али и региона.

-Поставке афирмишу све ликовне дисциплине, традиционалне и нове стваралачке праксе, што нам омогућава свеобухватније сагледавање наших уметничних ресурса – додао је Марковић и нагласио да поставка носи дозу индивидуалности.

Фото: "Глас Подриња"


-Приметно је да се радови сваког аутора одликују индивидуалном иконографијом, пронађеним рукописом који одговара његовој перцепцији света и схватања уметности. Очигледно, окупљени аутори познају изражајна средства, доживљавају материјал и његов карактер као зону комфора личног исказивања. Неки од њих осећају потребу за квалитативним искорацима, иновирање заната, стварању сопственог уметничког језика, што и јесте премиса сваког креативног деловања – појаснио је Маркус.

Верује да је за иновативност, одрживост и напредак годишњих поставки непоходно проширити организациони хоризонт, и да је генерацијска различитост повезница изложбе и виталности Удружења.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa