Инфо

19. јануар 2023.19. јан 2023.
Фото: Општина Владимирци

Фото: Општина Владимирци

ОПШТИНА ВЛАДИМИРЦИ

Конак враћа блистав сјај

У фокусу су радови на кровној конструкцији и покривању у пројекту вредном седам милиона и четристо хиљада динара, а како је опредељено девет милиона биће у наставку радова прилика да се значајније поради и на унутрашњости Конака
Здање Конака је најстарија зграда у Посавотамнави и као таква завређује максималну пажњу. У току су радови на згради, конкретно на крову који су почели прошле године а наставиће се ове и наредне. Припомогло је Министарство културе па је у значајној мери одмакао посао постављања новог црепа по новим стандардима, али то није све по речима председника општине Горана Зарића:

-Ово здање по којем се препознају Владимирци датира из 1829. године, а заблистало је пуним сјајем завршетком 1854. године. У фокусу су радови на кровној конструкцији и покривању у пројекту вредном седам милиона и четристо хиљада динара, а како је опредељено девет милиона биће у наставку радова прилика да се значајније поради и на унутрашњости Конака. Хвала министарству на помоћи да се ето и надаље поносимо здањем Конака у потпуно умивеном издању а зарад генерација које долазе, задовољан је током радова челни човек Општине Владимирци.

Занимљив је податак да је приповетку Глава шећера Милован Глишић сместио у здање Конака а да никада није крочио у Владимирце. Тим пре што и сада као сувенир Глава шећера дрема у царству књиге, сви се надају на многаја љета.


Директорица библиотеке “Диша Атић” Јасмина Којичић додаје да је реч о згради тадашњег начелштва а да по неким подацима да би се подигла требало је чак тадашњих 40 000 гроша:

Фото: Општина Владимирци


-До сада су урађене две реконструкције Конака, а вредно је истаћи да има и два трема, један дрвени, један са бетонским луковима. Такође је занимљиво да има десет оџака и аутентичне прозоре са решеткама. Памти се и по делу Милована Глишића, тачније приповеци „Глава шећера“ коју је аутор сместио баш у здање Конака. Сам Конак има велики значај за историјат општине у бројним областима а налази се под заштитом споменика културе. Глава шећера је сада само сувенир, а историјат је на понос нашој општини, задовољна је директорица библиотеке.

Фото: Општина Владимирци


И тако храм књиге враћа се у оно најсветлије издање као добро знани Конак здање по којем се познају Владимирци.

Фото: Општина Владимирци
С.К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa