Инфо

19. јануар 2023.19. јан 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

КУПУС

Извор здравља

Купус је поврће које је толики извор здравља а коме се тако мало поклања пажња. Сматрам да се не користи у исхрани колико би могао. Мало се зна колико је здрав, посебно у свежем стању. Купус садржи мали проценат суве материје и то је показатељ квалитета око 8%, угљених хидрата има највише 5,5%, беланчевина мало 1,4%, шећера 3,5%, целулозе 2,3%, . Зато има доста минералних материја, витамина, есенцијалних аминокиселина К, П, Ца, Фе, Мг, Ј, Цу и С. Највише има калијума, калцијума, фосфора и магнезијума. Калцијума има више него било која друга биљка. По садржају витамина Ц у равни је са лимуном и наранџом. Пошто се кувањем губи витамин Ц, препорука је користити га што више у свежем и киселом стању. Садржи доста млечне киселине и зато је и лековит, која се кувањем исто губи.

Купус се користи као свеж, куван и укишељен. Кувањем и пржењем сумпор се спаја са водоником и формира водоник сулфат који је одговоран за мирис купуса на покварено јаје и надимања у цревима. Ако је укишељен правилно у њему се развијају микроорганизми који сузбијају процес труљења у цревима, поспешују столицу и елиминишу из црева отровне материје. Расол од киселог купуса је добро попити свако јутро по чашу и по подне јер садржи све што и свеж купус и сталну количину млечне киселине. Лист од свежег и киселог купуса се користи и као облога за болове. Етерична уља купуса имају бактерицидно дејство, смањују садржај холестерола у крви.

Поврће из “А” групе где спадају кисели и слатки купус, келераба, карфиол, краставци, зелена салата, першун, печурке, зелена паприка, спанаћ, боранија, парадајз, блитва, кељ и цвекла препоручују се у исхрани дијебетичара. Купус садржи тартронску киселину која успорава претварање шећера и осталих угљених хидрата у маст, па га то чини пожељном намирницом за смањење телесне тежине. Зато нутриционисти саветују да свињско месо треба јести уз купус као прилог, јер абсорбује масти и чини их сварљивим. Садржи и индоле који неутралишу токсине метаболизма. Савет, купус јести што више у свежем стању тако нам је најдоступнији.
Саветодавац за ратарство Дипл.инж.Светлана Златарић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa