Инфо

19. јануар 2023.19. јан 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПОРОДИЦА ЈЕВРЕМОВИЋ ЗА СМРТ БЕБЕ КРИВИ ПОРОДИЛИШТЕ У ШАПЦУ

Шабачка болница под лупом

Дејан Јевремовић, отац бебе, прошлог петка на друштвеним мрежама изнео је низ оптужби на рачун запослених у шабачком породилишти. Наредног дана огласила се, саопштењем и шабачка Болница и навела да су тек осам сати након рођења приметили проблеме са дисањем, а да је педијатар одлучио да дете буде послато у Тиршову, где је и преминуло
Хитни ванредни инспекцијски надзор Министарства здравља у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац почео је у понедељак. Истовремено се врши и унутрашња провера квалитета стручног рада, коју обавља комисија коју је формирала ова установа. Циљ је да се утврде могући пропусти приликом порођаја Јоване Јевремовић, којој је 12. јануара у Универзитетској дечјој клиници преминула беба рођена два дана раније у шабаком Породилишту.

Такође у понедељак и заштитник грађана је покренуо испитни поступак оцене законитости и правилности рада Опште болнице у Шапцу и Министарства здравља. „Заштитник грађана затражио је од Министарства здравља да најкасније у року од 15 дана од дана пријема овог акта, обавести Заштитника грађана о свим чињеницама и околностима битним за доношење става о овом случају а нарочито да достави податке о резултатима ванредног инспекцијског надзора над радом Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу који је најављен. Такође, потребно је да Општа болница „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу најкасније у року од 15 дана од дана пријема овог акта, достави податке о извршеној унутрашњој провери квалитета стручног рада. Поред тога, Заштитник грађана је затражио од болнице и од Министарства здравља да га обавесте на који начин се прати и анализира задовољство пацијената у породилишту у Шапцу и да ли породиље имају могућност да оцене задовољство односом медицинског особља према њима и на који начин“ наведено је у саопштењу заштитника грађана.

Дејан Јевремовић, отац бебе, прошлог петка на друштвеним мрежама изнео је низ оптужби на рачун запослених у шабачком породилишти. Навео је да је његова супруга 7. јануара у току ноћи примљена у породилиште, а да је порођај кренуо 10. јануара у преподневним сатима. Након неуспелих покушаја да се породи природним путем урађен је хитан царски рез, након чега су га позвали и рекли да је беба добро и да је добила оцену 9. Јевремовић је даље изнео да му је супруга око 8 сати увече истог дана јавила да беба није добро, те да мора да буде пребачена у Београд, у Тиршову. Према његовим речима, дете је у Тиршову примљено око 22 сата и тамо је установљено да се напило плодове воде и аспирирало меконијум и да је одмах повезано на апарате. Нажалост, дете је два дана касније преминуло.

Наредног дана огласила се, саопштењем и шабачка Болница. Саопштењем су потврдили наводе Јевремовића о пријему његове супруге у ову установу, те да јој је урађен царски рез. Навели су да су витални параметри мајке и бебе праћени све време током порођаја и да је закључено да беба није трпела болове, трауму, нити је била угрожена. Такође су саопштили да су тек осам сати након рођења приметили проблеме са дисањем, а да је педијатар одлучио да дете буде послато у Тиршову, где је и преминуло.

Отац бебе најавио је тужбу против шабачке Болнице због тога што сматра да запослени нису на време приметили да је дете прогутало плодову воду и што је касно послато у Београд, односно да је могло бити спашено да је неколико сати раније стигло у Тиршову.

Иако је Јевремовић у својој објави навео и да је Тиршова тужила шабачку Болницу, у београдској установи су нам демантовали ове наводе и рекли да они неће предузимати никакве радње против установе из Шапца, као и да се неће даље оглашавати поводом овог догађаја.

Инспекција Министарства здравља трајаће око седам дана.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa