Инфо

19. јануар 2023.19. јан 2023.
Кофер опреме и кофер успомена

Кофер опреме и кофер успомена

ДОБРИВОЈЕ ЛАЗИЋ, БИВШИ БОКСЕРСКИ СУДИЈА

Успомене с лептир машном

Сећања потхрањена у фасцикле и браон кожни кофер. Готово четврт века суђења. Поштење доноси поштење. Непристрасан и правичан према свима. Један меч изузетак. Кажњавао и боксере Мачве. Чист пред боскерима и Богом
Браон кожни кофер, име, адреса, а у њему још уредно сложени патике, панталоне, кошуља, лептир машна. Све у белој боји, осим машне, она мора бити црна, то није ствар укуса, то су прописи. Готово четврт века пртљаг није неопходан, али још стоји чувајући успомене Добривоја Бебана Лазића, шабачког боскерског судије, на дане када је био трећи човек у рингу, делилац правде и део југословенске сцене племените вештине.

-Све сам облачио само и искључиво у рингу. Кошуља је мењана током каријере, друго не. Сваки пут када се вратим, супруга све опере, пажљиво опегла и спакује, појашњава Добривоје на почетку евоцирања успомена на каријеру дугу 25 година.

У насељу „Тркалиште“, где сада живи, заволео је бокс у периоду када је на месту данашњег насеља била локација за тренинг БК Мачве. Најпре је желео да тренира, али један покушај био довољан да схвати како не може парирати. Разочаран се вратио кући, истрпео грдњу мајке, но љубав према боксу је опстала.

Лазић први с десне стране са колегама


-Желео сам потом да будем судија и прве смернице на том путу дао ми је ондашњи тренер Мачве Манџа Веселиновић. Пријавио сам се у савез у Новом Саду. Набавио сам потребну литературу за теоријски део, тамо сам га и положио, а на тренинзима Мачве сам припремао практични. Дебитовао сам на ревији младих боксера у Прњавору 2. октобра 1974, што је био и практични испит пред комисијом.

Постао је републички судија, делио је правду на мечевима све до првог марта 1998. године. Опростио се на мечу Мачва – Црвена Звезда. Основни принцип кога се придржавао беше да поштовање захтева поштовање.

Признање за најбољег судију


-Желео сам да ме уважавају, поштују у рингу, а знајући колико тренинга и труда изискује припрема сваког меча, поштеним приступом сам исказивао респект према њима. Осећао бих се лоше када би сав његов труд омаловажио некоректним суђењем. Знали су ме као строгог, поштеног судију који уме да казни и боксера Мачве, у Шапцу.

Ни по бабу...
Боксовале су, једном приликом, младе екипе Мачве и Лознице. Домаћи борац је нокаутирао ривала, победнички подигао руке, очекујући да присуствује одбројавању. Уместо тога Лазић је показао дисквалификацију шабачког боксера. Чудиле су се и колеге око ринга, руководства два клуба, публика резигнирана.

Део опреме за ринг


-Уочио сам да је ривала најпре нагазио ногом, а потом нокаутирао. То је недозвољено и нисам имао дилему како треба одлучити. Једини ко је видео ситуацију били су врховни судија, као и делегат, те су ми након меча честитали на одлуци – напомиње Лазић и додаје како је умео и на улици да упозори боксере из Шапца.

-Отоврено сам рекао онима за које знам да не поштују сва правила како ћу их дисквалификовати. Упозорим их, а на рингу су научили да не говорим тек тако. Када не судим, ја сам на трибинама, навијам за њих, али када сам делегиран, једнак ми је однос према свакоме, ма чији грб да носи. Ја сам верујући човек и чувам образ пред другима и Богом.

Има један меч...
Судио је неутрално, поштено, непристрасно, како прописи и савест у човеку налажу, али једном и само једном унео је део навијачког међу конопце из потпуног револта.

- Војводина – Партизан у Новом Саду. Када сам допутовао у Нови Сад ушао сам у тоалет. Убрзо су стигла и два навијача новосађана. Нису знали да сам ту. Најпре су причали о предстојећем мечу, уверени у победу, да би потом један поменуо како у следећем колу њихов тим гостује у Шапцу. Још памтим сваку реч коментара: „Код оних геџа, ма ко их ....., мало судије, мало делегат, лекар, победићемо их.“ Моја омиљена песма у кафани била је „Геџо Србине“, тај надимак ми није сметао, већ потцењивачки тон дотичног. Још ми изазива нелгаоду. Судио сам одлучујући меч. Искористио сам судијско право да по слободној процени броји боскеру. Када сам трећи пут то учинио, прекинуо сам дуел, доделивши пообеду представнику Партизана.

Није слабо оцењен ни у овом дуелу, а једино је публика звиждуцима реаговала после одлуке о дисквалификацији.

Беџ републичког судије БСЈ


-Нисам ни онда прекршио правила. Биле су то ситуације у којој судија одлучује да ли ће бројати или не, нема погрешне одлуке, ја сам само у тренуцима где су обе опције биле могуће, бирао једну.
Крајем прошлог века је последњи пут скинуо судијску опрему, поново је уредно спаковао и одложио у ризницу успомена да под теретом времена жути, златећи истовремено тренутке за незаборав.

-Имао сам врло добар однос са свим колегама. Учио сам од искуснијих, од бољих, а они су ценили моју посвећеност. Нисам доживљавао претње, притиске, ништа више од повика са трибина. Поносан сам што је један Микан Поповић желео да му ја судим знајући да ћу и њега казнити уколико заслужи.
Несебично је делио савете млађима, спреман увек да помогне током и после каријере.

-Памтим ситуацију када ме је један бивши боксер Мачве питао да му помогнем у припреми за суђење. Обећао сам сву литературу, савете и да ћу га о свом трошку одвести до Новог Сада и вратити. Преломио је ипак да суђење није то што жели, али су нам се путеви касније укрстили. Не само да је знао о коме је реч, него није ни заборавио помажући ми много, ценећи ранију спремност да ја њему будем помоћ. Божија воља је да нам се путеви двца пута укрсте и обојица имамо прилику да се докажемо као људи.
Д.Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa